thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
1h 38min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 21
opublikowany: 08/05/17
zmieniono dnia: 08/05/17

Składniki

CIASTO

  • 25 gramów drożdży świeżych
  • 1 łyżeczki cukru
  • 0,3 litra mleko letnie
  • 350 gramów mąka pszenna typ 450
  • 350 g mąka pszenna typ 650
  • 2 porcje jajka kurze
  • 25 g masło miękkie
  • 2 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Domowe bułeczki wrocławskie /poznańskie
  1. Drożde pokruszyć i umieścić w naczyniu miksującym. Zalać 50ml (3-4 łyżki) letniego mleka i dodać cukier. Całość wymieszać 3min/obr2 (można podgrzewać w trakcie mieszania do 37 stopni) (tak aby zaczyn spienił się). Odczekać 15 min, aż zaczyn podwoi swoją objętość
  2. Dodać mąkę, sól, miękkie masło, roztrzepane jajka i mleko - 3min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Ciasto"Ciasto"
  3. Ciasto przełozyć do miski, przykryć sciereczką odstawić w ciepłe miejsce na ok 45min. (aż ciasto podwoi swoją objętość)
  4. Z wyrośnietego ciasta uformować bułeczki (wielkość według uznania - mi wychodzi ok 14 bułeczek dość sporej wielkości), obtoczyć delikatnie w mące - ułożyć na papierze do pieczenia na blasze, przykryć sciereczka i odczekac 10 min. Gdy bułki wyrosną naciąć na każdej z nich dość głęboki rowek
  5. wstawić bułki na blasze do wczesniej nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec ok 15-20 min aż się lekko zarumienią.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bułeczki psitki

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 29, 2019 at 22:56
    5.0

    Wyszły bardzo dobre mimo modyfikacji tmrc_emoticons.)
    1) Nie miałam drożdży świeżych, dałam drożdże w proszku
    2) Mąki pszennej miałam tylko 250g, uzupełniłam orkiszową, bo innej nie miałam w domu tmrc_emoticons.;)

  • listopada 28, 2018 at 14:46

    one sa poprostu rewelacyjne ......polecam dzisiaj pieklam. a jutro dam komenatrz jak po jednym dniu ....czytwrade czy jeszcze ok

Are you sure to delete this comment ?