![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/azgbxw9e-8155c-502681-cfcd2-naxbwcfa/0be9fe7c-d151-4304-9e16-97d0e592f258/main/buleczki-maslane.jpg)
- TM 31
Składniki
Ciasto
- 250 g mleka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 90 g cukru
- 50 g drożdży
- 1 żółtko
- 60 g masła
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 510 g mąki pszennej
Do posmarowania
- 1 białko z jajka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Umieścić w naczyniu miksującym mleko, drożdże, cukier i cukier waniliowy - wymieszać 2min30s/50st/obr4
Dodać pozostałe składniki ciasta i wyrabiać 1min30s/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto"
Ciasto wyłożyć do miseczki w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (ok. 25 minut)
Po wyrośnięciu ciasta włączyć piekarnik na 180 stopni.
Z ciasta odrywać kawałki, formować z nich bułeczki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przed włożeniem do pieczenia posmarować bułeczki roztrzepanym białkiem.
Przygotowanie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Mnie wszystko się udało- bułeczki są prze...py...szne
Buleczki suuuper![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Bardzo łatwe i szybkie 👍
Pychotka dla dzieci, polecam przepis, u mnie wszystko wyszło jak naleZy
Piec 20 lub 25 min ja tak pieke swoje a widze ze produkty te same 😀
Bułeczki wyszły super. Wyrosły pięknie.50°C nie zaszkodziło drożdżom. Może dlatego, że mleko bylo prosto z lodówki. Piekłam 30 minut. To za dużo! 20-25 powinno wystarczyć
ile czau piec te buleczki?
to prawda,że ciasto było mocno klejące, ale po dodaniu mąki nabrało odpowiedniej konsystencji,a po 30 minutach było tak wyrośnięte,że spadało z i tak wielkiego talerza
Także temperatura nie zaszkodziła wyrośnięciu ciasta. No, a bułeczki mam już upieczone,więc zaraz posmakuję tego przysmaku ![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Mam na imię MONIKA! Witam wszystkich!!
niestety, ciasto w ogóle nie wyrosło, myśle że to wina 50 stopni podczas wyrabiania ciasta. 40 stopni zabija drożdze, więc 50 tym bardziej.
Lamka
to jakis fejk. Wyszedł glut, który zablokował termomix![tmrc_emoticons.~ tmrc_emoticons.~](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/puzzled.png)
to jakis fejk. Wyszedł glut, który zablokował termomix![tmrc_emoticons.~ tmrc_emoticons.~](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/puzzled.png)
Are you sure to delete this comment ?