- TM 31
Składniki
skladniki
- 350 g mąki orkiszowej, zmielone ziarno
- 250 g zakwasu pszennego
- 150 g mąki pszennej
- 60 g oliwy z oliwek
- 180 g wody letniej
- 1 łyżeczki soli stołowej 10 g drożdży,świeżych 1 jajko roztrzepane do posmarowania ziarna słonecznika
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
ziarna orkiszu zemlec 20s/obr10,bedzie głośno na poczatku ale to minie,zmielone przełozyc do innego naczynia.
zakwas,wodę,drożdże do naczynia,wymieszać 3min/37st/obr.2
dodac pozostałe składniki,wyrobic ciasto 3min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" odłozyc po tym czasie naczynie z ciastem na chwilkę aby podrosło przykryc naczynie sciereczką,po 15min mozna kawałki formować w kształt bułeczek i kłaśc na papierze,zostawic ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30min,mozna lekka naciac lekko bułeczki,posmarować jajkiem posypac ziarnem słonecznika,dynia,siemię...
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Mozesz jak najbardziej dokarmiony ale nie 12h
Ja robie tak rano wyjmuje przy kaloryferze stawiam ok 1godz pokażą sie babelki jesli mam duzo to tylko dokarmiam po lyzce jesli malo to po 75g wody i maki w odstepach czasu 3godz w sumie dwa razy dokarmic np 8rano wyjac po 9dokarmic raz po 12 drugi raz i po 15robic buleczki ja zawsze wiecej robie bo i chlebek robie razem z buleczkami
Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com
Mogę użyć zakwasu żytniego? zakwas musi być dokarmiony tak jak do chleba 12 godz. Wcześniej czy może być prosto z lodówki, albo po prostu ocieplony tylko w temp. pokojowej? Mam nadmiar zakwasu i chciałabym go wykorzystać.
witaj,można uzyc drożdże tylko to już nie bedzie to samo ale polecam zrobić zakwas po 7 dniach mozna juz piec lekko wspomóc drożdżami
Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com
Boże ja tak lubię grachamki,ale co zrobić jak nie mam zakwasu? Czy da radę obejść się bez?
MONIKA MIX.
ciesze sie że smakowały dziękuję bardzo za komentarz
Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com
Wygladają pysznie dodaje do wypróbowania
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Bułeczki rewelacyjne bardzo dziękuję za przepis