Składniki
na nadzienie
- 70 g masła
- 30 g cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
na ciasto
- 100 g cukru
- 1 jajo
- 80 g masła
- 25 g drożdży, świeżych
- 650 g mąki
- 250 g mleka
- 80 g masła
- 1 jajo
- 25 g drożdży, świeżych
- 100 g cukru
- 650 g mąki
- 250 g mleka
- 70 g masła
- 30 g cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wkładamy drożdże, masło, mleko i jajko, mieszamypodgrzewając 37oC/2min/obr 2
dodajemy cukier, mąkę i wyrabiamy ciasto 2min/zamkn.tm/kłosek
Ciasto przekładamy do innego naczynia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Do umytego naczynia wkładamy wszystkie składniki na nadzienie i mieszamy 2min/obr 4
Ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokąt, rozsmarowujemy nadzienie – zostawiamy wolne od nadzienia brzegi(można też wysmarować ciasto nadzieniem i dżemem,smakuje rewelacyjnie
Ciasto zwijamy w roladę, wzdłuż dłuższego boku.
Roladę kroimy ostrym nożem na plastry o szerokości 3cm, Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni, bułeczki pieczemy 7-8 minut w środkowej części piekarnika. Przed włożeniem do piekarnika,można ale nie trzeba posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze