- TM 5
Składniki
CIASTO
- 1 jajko
- 155 g mleka 3,2 %
- 5 g soli
- 5 g cukru
- 100 g ciepłej wody (nie wrzątek)
- 550 g mąki pszennej TYP 480 + ok. 5-10 g do wyrobienia i opruszenia
- 20 g drożdży świeżych
- 35 g masła
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksująego wlać mleko, rozkruszyć drożdże i cukier + szczypta soli. Wymieszać 3 min./37stopni/obr.2. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 min.
Do zaczynu dodajemy resztę składników. Wyrabiamy 3 min/"Ciasto" . Sprawdzamy wyrobioną masę. Jeśli się klei dosypujemy 1-2 łyżki mąki i ponownie wyrabiamy 3 min./"Ciasto" . Gdy masa ładnie odchodzi od brzegów naczynia miksującego, przekładamy ją do misy. Przykrywamy ściereczką/pieluszką i pozostawiamy na 60 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Po godzinie wyciągamy ciasto z miski na opruszony blat. Lekko dłońmi naciskamy, by usunąć nadmiar powietrza - nie wygniatamy.
Rwiemy kawałeczki i formujemy kuleczki, po czym obtaczamy w mące/opruszamy. Rozkładamy na papierze, który umieszczamy na blaszce piekarnika. Przykrywamy ściereczką/pieluszką i pozostawiamy na 20 min. do wyrośnięcia.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni/termoobieg.
Następnie nacinamy środki bułek nożem.
1. ZACZYN
2. CIASTO I WYRABIANIE
Porady
SMACZNEGO
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Świetny przepis, pyszne śniadanie. Jestem dumna ze swoich bułeczek. Dzieci i mąż się zajadają. Dziękuję za przepis, wrócę do niego nie raz.
Długo sie je robi , są smaczne w dniu upieczenia , kamienie mi sie zrobiły już na drugi dzień .
Pozdrawiam wszystkich Katarzyna
Bulbinka:
To ich minus , zadługo je się robi i na drugi dzien już nie sa takie smaczne .Ja je nazwałm bułki kolacyjne ,robisz w ciagu dnia w weeked .
Pozdrawiam wszystkich Katarzyna
Super przepis! Bułeczki są miękkie A jednocześnie pożywne; spokojnie można je zjeść nawet 2 dni po upieczeniu.
Są super, wyrabiam odrazu ciasto i rosną na blasze przed pieczeniem
Bułki rewelacyjne
Pyszne bułeczki. Polecam.
bułeczki bardzo dobre
pyszne, nie zdążyły ostygnąć i już znikły
Are you sure to delete this comment ?