thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 10
thumbnail image 11
thumbnail image 12
thumbnail image 13
thumbnail image 14
thumbnail image 15
thumbnail image 16
thumbnail image 17
thumbnail image 18
thumbnail image 19
thumbnail image 20
thumbnail image 21
thumbnail image 22
thumbnail image 23
thumbnail image 24
thumbnail image 25
thumbnail image 26
thumbnail image 27
thumbnail image 28
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9 thumbnail image 10 thumbnail image 11 thumbnail image 12 thumbnail image 13 thumbnail image 14 thumbnail image 15 thumbnail image 16 thumbnail image 17 thumbnail image 18 thumbnail image 19 thumbnail image 20 thumbnail image 21 thumbnail image 22 thumbnail image 23 thumbnail image 24 thumbnail image 25 thumbnail image 26 thumbnail image 27 thumbnail image 28
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 15min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

CIASTO

  • 1 jajko
  • 155 g mleka 3,2 %
  • 5 g soli
  • 5 g cukru
  • 100 g ciepłej wody (nie wrzątek)
  • 550 g mąki pszennej TYP 480 + ok. 5-10 g do wyrobienia i opruszenia
  • 20 g drożdży świeżych
  • 35 g masła

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. ZACZYN
  1. Do naczynia miksująego wlać mleko, rozkruszyć drożdże i cukier + szczypta soli. Wymieszać 3 min./37stopni/obr.2. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 min.

  2. 2. CIASTO I WYRABIANIE
  3. Do zaczynu dodajemy resztę składników. Wyrabiamy 3 min/Ciasto"Ciasto" . Sprawdzamy wyrobioną masę. Jeśli się klei dosypujemy 1-2 łyżki mąki i ponownie wyrabiamy 3 min./Ciasto"Ciasto" . Gdy masa ładnie odchodzi od brzegów naczynia miksującego, przekładamy ją do misy. Przykrywamy ściereczką/pieluszką i pozostawiamy na 60 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

    Po godzinie wyciągamy ciasto z miski na opruszony blat. Lekko dłońmi naciskamy, by usunąć nadmiar powietrza - nie wygniatamy.

    Rwiemy kawałeczki i formujemy kuleczki, po czym obtaczamy w mące/opruszamy. Rozkładamy na papierze, który umieszczamy na blaszce piekarnika. Przykrywamy ściereczką/pieluszką i pozostawiamy na 20 min. do wyrośnięcia.

    W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni/termoobieg.

    Następnie nacinamy środki bułek nożem.

  4. 3. PIECZENIE
  5. Do nagrzanego piekarnika wkładamy blachę na której na papierze mamy ułożone nasze bułeczki i pieczemy ok. 15-20 min.

    Przyrumieniamy - jak kto lubi tmrc_emoticons.)

  6. CHRUPKA SKÓRKA, MIĘCIUTKIE I PACHNĄCE W ŚRODKU tmrc_emoticons.) PYCHA

Porady

SMACZNEGO tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

BUŁKI POZNAŃSKIE

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: