- TM 5
Składniki
CIASTO
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 50 g drożdży
- 250 g mleka
- 2 żółtka
- 80 g masła miękkiego
- 500 g mąki przennej
- 1 jajko, do posmarowania bułek
- blacha do pieczenia
- papier do piecznia
- pędzelek do posmarowania
- foremka do wycinania krążków
- wałek do ciasta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1) Do naczynia miksującego włożyć cukier,cukier waniliowy,drożdże i mleko, wymieszać 2 min. 30 s/ 50 C/obr.4. 2)Dodac żółtka ,masło mąke,wyrobić 1 min. 30 s./"Ciasto" 3)Ciasto przełożyć do miski przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 min. blache wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić. 4) Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką powieszchnie i rozwałkowac na grubość 1,5cm .Foremką o średnicy 8 cm wycinać z niego krążki i ułożyć je na blache .Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem .Rozgrzać piekarnik do 180 C i piec 20 -25 min.podawać po ostudzeniu.SMACZNEGO!!
Porady
Bułeczki można też przygotować na słodkoosypać kruszonką(w tym celu do naczynia miksującego wsypać 70g mąki,50g cukru,i 50 g masła wymieszać10s/obr6)po wysmarowaniu bułek jajkiem posypać kruszonką.Można też nadziaćbułeczki czekoladą przed włożeniem ich do piekarnika.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
"Mieszanie"
Właśnie wyjęłam z piekarnika na ciepło są rewelacyjne nie wiem czy zdążę spróbować na zimno-znikają w ekspresowym tempie!!! Super
Pyszne!! Zrobilam dzis pierwszy raz z kruszonka, wyszlo mi 12 buleczek, zanim ostygly zniknely 4
"Naprawdę niezłe ci wyszły" skomentował mój mąż konsumując drugą z kolei. Dzieci w tym samym czasie również zjadły po dwie i również stwierdziły, że pyszne. Więc daję 5 gwiazdek, wierząc im na słowo ( ja niestety nie spróbowałam gdyż jestem weganką). Zastanawiam się czy ktoś ma może wegański odpowiednik tego przepisu. Nie wiem czy jak bym dodała banana zamiast żółtek to też by wyszły?🤔
Rewelacja...polecam...
Na ciepło wyśmienite. Czekam aż wystygną Kruszonka wyszła super, wykorzystałam ją nawet do deseru (gruszki pod kruszonką).
Dla mnie REWELACJA - pulchne i pyszne Za drugim razem zmniejszyłam ilość cukru i wydaje mi się, że jest lepiej
SusKat
Bardzo smaczne.
Witam mam pytanie czy na drugi dzien sa miekkie bo ja zrobiłam je wieczorem ale na rano były twardawe i nie wiem dlaczego
Are you sure to delete this comment ?