thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 03/05/13
zmieniono dnia: 06/05/13

Składniki

  • 1000 g mąki pszennej
  • 3 jaja duże
  • 3 łyżki octu winnego, lub 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczki soli
  • 0,5 litra mleka letniego
  • 40-50 g drożdży świeżych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia wsypać mąkę, na wierzch pokruszyć drożdże i zalać odrobiną mleka. Odczekać 15 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. 5 min/obr. interwał (co jakić czas łopatką zdejmować ciasto ze ścianek naczynia). Ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i krótko wyrobić. Kulę ciasta podzielić na 4 części. Każdą z tych części rozwałkować na okrąg o średnicy ok 30-35 cm i grubości ok 1 cm.Pierwszy placek ciasta smarujemy dokładnie rozpuszczonym masłem, przykrywamy drugim płatem ciasta i znów smarujemy i tak postępujemy ze wszystkimi czterema kołami. Wierzch ostatniego również powinien być posmarowany. Teraz dzielimy równo na 16 kawałków jak tort.Tortownicę o średnicy 30 cm wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia. Każdy trójkąt ciasta drożdżowego zwijamy dokładnie jak rogale począwszy od najszerszej części do najwęższej i układamy w tortownicy (11 dookoła a 5 w środek tak jak na zdjęciu.) Wierzch polać ewentualnie pozostałym masłem. Odstawić na 20-30 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać ziarnami słonecznika. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30-35 minut (do suchego patyczka) w temp 200 stopni. Jeśli w trakcie pieczenia chlebek zbyt bardzo będzie się rumienił - przykryć folią aluminiową.

Porady

przepis zaczerpnęłam ze strony "moje pasje"

//mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/05/bugarski-chlebek-sonecznik.html

polecam- pycha!! tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

BUŁGARSKI CHLEBEK DROŻDŻOWY

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 10, 2016 at 11:19
    5.0

    Super przepis ,robiłam chlebek w lecie na grilla.Wyszedł super Cooking 1

  • maja 5, 2014 at 21:44

    baaardzo się cieszę, że wszystkim Thermomaniaczkom ten chlebek wychodzi i smakuje !!

    dziękuję za wpisy i pozdrawiamtmrc_emoticons.)

     

  • maja 4, 2014 at 01:43
    5.0

    Cooking 1 Dzisiaj piekłam jako dodatek do grila, goscie byli zachwyceni. Polecam tmrc_emoticons.)

  • listopada 19, 2013 at 22:46

    Droga Hanno,

    jak napisałam poniżej przepisu zaczerpnęłam go ze strony j/w i nie wiem dlaczego  i po co ten odpoczynek drożdżytmrc_emoticons.)

    Wstawione fotki są mojego autorstwa; Upiekłam wczoraj to ciasto i dziś na majówkę było rewelacją !!!

    W oryginalnym przepisie jest podane 40 g drożdży, ale mi wydawało się trochę mało więc dałam 50 g, dlatego tak wpisałam , ale oczywiście możesz dać 40 g jak jest oryginalnie tmrc_emoticons.)

    Co do ilości mąki i pracy TM- też miałam obawy czy TM da radę ale dał !! pomagałam tylko troszkę kopystką, zresztą po podwojeniu objętości jeszcze raz lekko zagniatasz więc na pewno wyjdzie i Tobie wspaniałe ciasto tmrc_emoticons.)

    Smakowo rewelacja- jeśli ktoś lubi ciasta drożdżowe, niezbyt słodkie to warto spróbować. Zawsze można poprzestać na jednym razie, choć osobiście myślę, że na tym się nie skończy tmrc_emoticons.)

    jeszcze raz polecam i smacznego

  • maja 18, 2013 at 12:46
    5.0

    Chlebek upieczony i zjedzony. Ja pieke z polowy porcji, raz robilam na slodko, a raz z ziolami, czosnkiem i serem do grilla. Obie wersje pyszne tmrc_emoticons.) Musze powiedziec ze to puch a nie chlebek Love

     

    Dzisiaj znowu bede piekla, tym razem krazki posmaruje maslem i delikatnie dzemem, reszte jak w przepisie.

  • maja 17, 2013 at 19:00

    Weroniko, każdy sposób dobry a jak jeszcze wychodzi smacznie to już w ogóle jest super!

    oczywiście, że można podzielić ciasto na 2 części, można też w ogóle zrobić z połowy składników jak ktoś ma małą forenkę tmrc_emoticons.) pomysłowość wręcz wskazana tmrc_emoticons.)

    Twój chlebek też wygląda wspaniale i wierzę, że tak też smakuje!!

    pozdrawiam sedrdecznie!

    p.s. ja też śledzę Twoje przepisy tmrc_emoticons.)aga

  • maja 17, 2013 at 18:20
    5.0

    Wypròbowany, bardzo smaczny Big Smile  Thermos dal rade wymieszac, choc, az mi sie serce sciskalo, jak pracowal ... Nie bede go wiecej tak przesilac, bede robila po polowie, ale pròbe przeszedl na 6+ i chlebek pyszny Big Smile Big Smile  Pozdrawiam Big Smile Big Smile

    [[wysiwyg_imageupload:619:]]

    Ps. zrobilam w kwadratowej blaszce, bo wszystkie okragle mialam zajete.... Skonczyly mi sie przy okazji i jajka, wiec popedzlowalam mlekiem, ale wyszlo super i tak Big Smile tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • maja 14, 2013 at 18:09

    cieszę się, że smakował tmrc_emoticons.) przez to, że jest "składany" fajnie się później rwie tmrc_emoticons.) chyba nie może nie wyjść...?

    pozdrawiam

  • maja 14, 2013 at 11:50

    Upekłam ten chlebek Cooking 7 REWELACJA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!tmrc_emoticons.D

    Jola

  • maja 6, 2013 at 20:04
    5.0

    ale kusicie kobitki tymi ciastami, chlebkami i buleczkami tmrc_emoticons.)

    Mogla bym do ktorej wpasc i sobie cos upiec, moj piekarnik jak by to powiedziec ladnie sie popsul! tmrc_emoticons.(

    Na nowa kuchenke musze poczekac ok 3 tyg. tmrc_emoticons.)

    Oczywiscie przepis dodaje do ulubionych tmrc_emoticons.)

Are you sure to delete this comment ?