- TM 5
Składniki
- 1 szczypty soli
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 200 g mleko plus troche do posmarowania
- 100 g Masla
- 500 g mąki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- maslo, mleko i drożdże do "Blokada naczynia miksującego" 37 stopni 2 minuty obrót 1 masło musi rozpuścić się do końca w razie potrzeby przedłużyć czas
- dodać pozostałe składniki 3 minuty "Ciasto"
- ciasto przełożyć do miski przykryć ściereczką odczekać około 40 minut
- uformować bułeczki na bladzce i ponownie przykryć ściereczką i odstawić na pół godz
- włączy piekarnik gora/dół 220stopni
- po upływie wyznaczonego czasu posmarować bułeczki mlekiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika
- bułeczki pięć okolo 10 minut jednak po upływie 5 minut zmniejszyć temp do 180 stopni
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Niestety z przykrością stwierdzam, że przepis jest marny. Ciasto jest ciężkie i nie wyrasta jak powinno. Czas pieczenia musi być dłuższy gdyż jest zakalec.
ja wkładam do szczelnego woreczka i się nim nie dzieje
Dałam mniej cukru (30g) smaczne są, ale zaraz po upieczeniu. Następnego dnia mi się kruszyły... jak zwykle zresztą. Co trzeba zrobić żeby utrzymały pulchość?
Are you sure to delete this comment ?