- TM 5
Składniki
- 1 szczypty soli
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 200 g mleko plus troche do posmarowania
- 100 g Masla
- 500 g mąki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- maslo, mleko i drożdże do "Blokada naczynia miksującego" 37 stopni 2 minuty obrót 1 masło musi rozpuścić się do końca w razie potrzeby przedłużyć czas
- dodać pozostałe składniki 3 minuty "Ciasto"
- ciasto przełożyć do miski przykryć ściereczką odczekać około 40 minut
- uformować bułeczki na bladzce i ponownie przykryć ściereczką i odstawić na pół godz
- włączy piekarnik gora/dół 220stopni
- po upływie wyznaczonego czasu posmarować bułeczki mlekiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika
- bułeczki pięć okolo 10 minut jednak po upływie 5 minut zmniejszyć temp do 180 stopni
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Niestety z przykrością stwierdzam, że przepis jest marny. Ciasto jest ciężkie i nie wyrasta jak powinno. Czas pieczenia musi być dłuższy gdyż jest zakalec.
ja wkładam do szczelnego woreczka i się nim nie dzieje
Dałam mniej cukru (30g) smaczne są, ale zaraz po upieczeniu. Następnego dnia mi się kruszyły... jak zwykle zresztą. Co trzeba zrobić żeby utrzymały pulchość?