3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CIASTO DYNIOWO-JABŁKOWE Z PŁATKAMI OWSIANYMI


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • 300 g miąższu dyni, obranego ze skórki, pokrojonego na kawałki
  • 200 g jabłek, wydrążonych, pokrojonych na ćwiartki
  • 150 g płatków owsianych
  • 1,5 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 2 szczypty goździków, mielonych
  • 300 g brązowego cukru
  • 5 jajek
  • 150 g oleju roślinnego
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej

KREM

  • 240 g cukru
  • 50 g margaryny
  • 60 g serka kremowego, śmietankowego
  • 10 g soku z cytryny
  • 50 g orzechów pecan, uprażonych
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C.
  2. Do naczynia miksującego włożyć miąższ dyni oraz jabłka, rozdrobnić 10s/obr.5
  3. Dodać płatki owsiane, przyprawy, brążowy cukier, jajka i olej, wymieszać 10s/Obroty wsteczne/obr.4
  4. Dodać mąkę i sodę oczyszczoną, wymieszać 10s/Obroty wsteczne/obr.4
  5. Wylać masę do posmarowanej tłuszczem i posypanej odrobiną mąki tortownicy (Ø 28-30cm), piec w piekarniku, w temperaturze 170°C przez 55-60 minut ( lub do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto w formie do ostudzenia na 15 minut, następnie wyjąc i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. PRZYGOTOWANIE KREMU
  7. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier i zemleć 20s/Brak obrotów wstecznych/obr.10. Dodać margarynę, ser śmietanowy, sok z cytryny, wymieszać 30s/obr.4
  8. Rozprowadzić lukier na schłodzonym cieście, posypać orzechami pekan (patrz wskazówka). Wstawić do lodówki by ciasto się schłodziło.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

W kroku 7 zamiast orzechów pekan użyłam rozdrobnionej białej czekolady oraz złotej cukrowej posypki.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy