- TM 31
Składniki
Czego potrzebujemy?
- 150 gramów wody
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 płaskie łyżki serka mascarpone
- 1 ząbków czosnku
- 1 lyzeczka bulionu TM
- 1 mała cebula lub 1 szalotka
- 1 papryka czerwona, upieczona 20 minut w 200 stopniach w piekarniku i obrana
- 15 gramów oliwy z oliwek
- 10 liści bazylii świeżej, lub łyżeczka suszonej
- 1 puszki pomidory z puszki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Paprykę układamy w małym naczyniu żaroodpornym lub na folii aluminiowej i pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni C 20 minut, aż skórka zbrązowieje. Wyjmujemy z piekarnika odstawiamy na chwilę i obieramy ze skórki.
Do naczynia miksującego wrzucamy obrany czosnek, szalotkę i paprykę, rozdrabniamy 5sek/obr 5. Dodajemy oliwę z oliwek. Dusimy 3 min/Varoma/obr.2
Dodajemy resztę składników (oprócz bazylii jesli używamy świeżej) gotujemy 10 minut/100stopni C/obr. 2
Dodajemy bazylię.
Miksujemy 20s/obr.10
Doprawiamy solą i pieprzem
Zapraszam również na mojego bloga kulinarnego:
www.rozsmakujsiew.blogspot.com
Porady
Możemy dodać, więcej bądź mniej cukru w zależności od słodyczy pomidorów. Krem można wykonać również z 0,5 kg pomidorów świeżych, ale odpowiednie na krem są tylko późną wiosną i latem. Polecam dodać sporo pieprzu świeżo zmielonego i świeżą bazylię. Jeśli chcemy uzyskać rozgrzewającą zupę dodajmy szczyptę pieprzu cayenne.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszna
bardzo nam smakuje i szybka w przygotowaniu
Zupka rewelacja!
Bardzo smaczna zupka
Zamiast pomidorów z puszki - dałam świeże. Nie miałam octu balsamicznego - dodałam kroplę zwykłego. Nie miałam cebuli, bulionu, a i cukier pominęłam. Dodałam mozarellę przed gotowaniem(zamiast mascarpone), a fetę - podając zupę. Coś niesamowitego. Bez połowy składników, a pycha
Zupka genialna
zupka super
dodałam jej trochę ognia poprzez papryczkę chili i wędzoną papryczkę chipotle (jednego i grugiego tylko troszkę) ....ale ograniczyłam ilość bazylii
zupkę podawałam z pokruszonym serem feta....pychotka
Dziękuję i zapraszam po inne moje przepisy na bloga
Zapraszam też do odwiedzenia mojego bloga kulinarnego:
www.rozsmakujsiew.blogspot.com
Dziękuję i zapraszam po inne moje przepisy na bloga www.rozsmakujsiew.blogspot.com
Zapraszam też do odwiedzenia mojego bloga kulinarnego:
www.rozsmakujsiew.blogspot.com
Zupka okrzyknięta została przez rodzinę ZUPĄ ROKU Przesmaczna kompozycja.
Dodałam nieco więcej mascarpone.