- TM 31
Składniki
Spód
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szczypty soli
- 200 gramów masła
- 100 gramów cukru
- 1 jajko całe
- 300 gramów mąki pszennej
Farsz z jabłek
- 3 łyżki cukru brązowego, najlepiej Demerara (ilość w zależności od słodyczy jabłek)
- 1,5 kg jabłek obranych i wydrążonych z gniazd nasiennych
- 1 łyżczeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
kruszonka
- 70 gramów mąki pszennej
- 50 gramów masła
- 50 gramów cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Anna - okrągła forma kamionkowa
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Kruche ciasto na spód:wszystkie składniki 40s/obr.5.wkłądamy do lodóki na30 minut. Po tym czasie wyklejamy okrągłą formę i nakłuwamy widelcem.
Jabłka:TM wszystkie składniki rozdrobnić 2s/obr.4 podgrzewać 10min/100 stopni/obr.1 i przełożyć na spód.
Kruszonka:TM wszystkie składniki 10s/obr.6 posypać na jabłka
Piec 1 godzinę w temp 180 stopni C
Porady
Zapraszam równiez na mojego bloga kulinarnego:
www.rozsmakujsiew.blogspot.com
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Czy wam wchodzi półtora kilograma jabłek do Thermomixa?
Jabłka wykładamy na spód gorące? Czy czekamy aż wystygną?
zuzazuzula: co do masła to po to, żeby jednak wyszło ciasto kruche a nie ucieranie. Podstawowe składniki kruchego ciasta to mąka, tłuszcz i jajka. Tłuszczu w dobrym kruchym cieście powinno być min 40 %.
wyszla pyszna, ALE! napewno warto dac max 50 g masła a nie 100 bo po co az tyle ładować jak wyszla pyszna przy 50 g do ciasta, po co dawac 100 g cukru jak 50 wystaczylo, maki warto dac tyle ile jest w przepisie, mi wyszla baaaardzo niska ale kruche ciasto 1000/10 polecam
Iwonaj142:
Bardzo się cieszę dziękuję!
Zapraszam też do odwiedzenia mojego bloga kulinarnego:
www.rozsmakujsiew.blogspot.com
jestem bardzo happy bo pierwszy raz w zyciu udalo mi sie zrobic szarlotke dzieki temu przepisowi...no i termomixowi...juz probowalam roznych przepisow i starych i nowych i nie wychodzily.dzis mi sie udalo...brawo dla tworcy przepisu.nieomieszkam robic go czesciej.pozdrawiam
Bardzo dobre ciasto. Łatwe w wykonaniu.Wszystko wyszło jak należy. Pychota zrobiona na jabłkach Golden Delicious. Ewentualnie można zrobić trochę więcej kruszonki.
Dziękuję za przepis. Piekłam już kolejny raz. Jest naprawdę super. Dziś użyłam jabłek ze słoika 1 litr, które wcześniej robiłam na zimę.
Polecam
Jest naprawdę pyszna 😋 Nie lubię na kruchym spodzie bo często wychodzi mi twardy ale ta jest idealna polecam 😊
Z przepisu korzystałam już niezliczoną ilość razy. Szarlotka jest przepyszna! Oczywiście finalny smak zależy też dużo od odmiany jabłek jakich się użyje, ale za każdym razem jest bardzo, bardzo dobra. Ciasto kruche idealne