thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Spód

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szczypty soli
  • 200 gramów masła
  • 100 gramów cukru
  • 1 jajko całe
  • 300 gramów mąki pszennej

Farsz z jabłek

  • 3 łyżki cukru brązowego, najlepiej Demerara (ilość w zależności od słodyczy jabłek)
  • 1,5 kg jabłek obranych i wydrążonych z gniazd nasiennych
  • 1 łyżczeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego

kruszonka

  • 70 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów masła
  • 50 gramów cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Anna - okrągła forma kamionkowa
    Anna - okrągła forma kamionkowa kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto na spód:wszystkie składniki 40s/obr.5.wkłądamy do lodóki na30 minut. Po tym czasie wyklejamy okrągłą formę i nakłuwamy widelcem.

    Jabłka:TM wszystkie składniki rozdrobnić 2s/obr.4 podgrzewać 10min/100 stopni/obr.1 i przełożyć na spód.

    Kruszonka:TM wszystkie składniki 10s/obr.6 posypać na jabłka

    Piec 1 godzinę w temp 180 stopni C

Porady

Zapraszam równiez na mojego bloga kulinarnego:

www.rozsmakujsiew.blogspot.com

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szarlotka z jabłkami i kruszonką

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 13, 2024 at 11:16

    Czy wam wchodzi półtora kilograma jabłek do Thermomixa?

  • lipca 8, 2023 at 11:50

    Jabłka wykładamy na spód gorące? Czy czekamy aż wystygną?

  • września 11, 2022 at 10:38

    zuzazuzula: co do masła to po to, żeby jednak wyszło ciasto kruche a nie ucieranie. Podstawowe składniki kruchego ciasta to mąka, tłuszcz i jajka. Tłuszczu w dobrym kruchym cieście powinno być min 40 %.

  • września 1, 2022 at 17:32

    wyszla pyszna, ALE! napewno warto dac max 50 g masła a nie 100 bo po co az tyle ładować jak wyszla pyszna przy 50 g do ciasta, po co dawac 100 g cukru jak 50 wystaczylo, maki warto dac tyle ile jest w przepisie, mi wyszla baaaardzo niska ale kruche ciasto 1000/10 polecam

  • czerwca 8, 2021 at 10:26

    Iwonaj142:

    Bardzo się cieszę tmrc_emoticons.) dziękuję!

    Zapraszam też do odwiedzenia mojego bloga kulinarnego:


    www.rozsmakujsiew.blogspot.com

  • maja 1, 2021 at 13:52

    jestem bardzo happy bo pierwszy raz w zyciu udalo mi sie zrobic szarlotke dzieki temu przepisowi...no i termomixowi...juz probowalam roznych przepisow i starych i nowych i nie wychodzily.dzis mi sie udalo...brawo dla tworcy przepisu.nieomieszkam robic go czesciej.pozdrawiam

  • grudnia 29, 2020 at 16:12

    Bardzo dobre ciasto. Łatwe w wykonaniu.Wszystko wyszło jak należy. Pychota zrobiona na jabłkach Golden Delicious. Ewentualnie można zrobić trochę więcej kruszonki.

  • listopada 14, 2020 at 11:54
    5.0

    Dziękuję za przepis. Piekłam już kolejny raz. Jest naprawdę super. Dziś użyłam jabłek ze słoika 1 litr, które wcześniej robiłam na zimę.
    Polecam

  • listopada 10, 2020 at 22:37

    Jest naprawdę pyszna 😋 Nie lubię na kruchym spodzie bo często wychodzi mi twardy ale ta jest idealna polecam 😊

  • listopada 1, 2020 at 10:53

    Z przepisu korzystałam już niezliczoną ilość razy. Szarlotka jest przepyszna! Oczywiście finalny smak zależy też dużo od odmiany jabłek jakich się użyje, ale za każdym razem jest bardzo, bardzo dobra. Ciasto kruche idealne tmrc_emoticons.)