- TM 5
Składniki
ZUPA GULASZOWA
- 2 płaskie łyżki Papryki słodkiej
- 1 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
- 1,5 łyżeczki kminku mielonego
- 1 płaskiej łyżeczki majeranku suszonego
- 500 g mięsa wołowego, gulaszowego, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 40 g smalcu, wieprzowego
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 700 g wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 czubate łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 2-3 liście laurowe
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 160-180 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 160-180 g papryki zielonej, pokrojonej w paski o dł. 4 cm
- 160-180 g papryki czerwonej, pokrojonej w paski o dł. 4 cm
- 2 ząbki czosnku
- 200 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
-
Naczynie termiczne
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 4s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać paprykę słodką, paprykę ostrą, kminek, majeranek i smalec, dusić bez założonej miarki 4min/120'C/obr.1.
Dodać mięso i koncentrat pomidorowy, dusić 10min/120'C/"Obroty wsteczne" /obr."Mieszanie" .
Dodać pomidory, wodę, sól, pieprz, koncentrat bulionu mięsnego, liście laurowe i ziele angielskie, gotować 35min/100'C/"Obroty wsteczne" /obr."Mieszanie" .
Dodać ziemniaki, gotować 10min/100'C/"Obroty wsteczne" /obr.1.
Dodać paprykę zieloną i paprykę czerwoną, gotować 8min/100'C/"Obroty wsteczne" /obr.1.
Porady
Podawać na ciepło.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pasuje podać jaź chlebkiem z ziołami?
Bardzo dobra tylko mniej ostrych przypraw
Świetna zupa
Super
Zupa świetna. Oczywiście należy ograniczyć ilość pikantnych przypraw dla dzieci. Ponieważ ja jestem z tych co na wiecznej diecie, żeby wpisała się w mój jadłospis, zamieniłam smalec na 5g oliwy i mięso na indyka. Z czystym sumieniem polecam
Pyszna, pyszna. Dołożyłam tylko 4minuty więcej na 130st C bo mialam ziemniaki twarde.
Smak ok. Za mało ziemniaków jak na zupę to raz a dwa wołowina żeby była smaczna i miękka musi być długo gotowana a więc polecam robić z innym mięsem. Ja jeszcze musiałam gotować dodatkowo 40 minut
Bardzo dobra zupka👍🏻
Zupa b.b. dobra
Pieprz jeden i drugi ograniczyłam ale dodałam niecałą łyżeczkę cukru (dla zrównoważenia smaku koncentratu pomidorowego) i rzeczywiście ZUPA Nr 1.
REWELACJA !! Smakuje jak prawdziwa węgierska zupa gulaszowa. Dla dzieci można pozbyć się ostrej papryki i pieprzu. Po przygotowaniu można dodawać ostre przyprawy wedle uznania.
DObra, sycąca zupa. Dla mnie za ostra, więc dodaję mniej ostrych przypraw. Za to więcej mięsa, więcej papryki kolorowej
Are you sure to delete this comment ?