Składniki
Zupa
- 25 g mąki pszennej
- 2 szczypty pieprzu
- 1 kostka bulionowa, warzywna
- 1 kostka bulionowa, grzybowa
- 1400 g wody, plus dodatkowa porcja
- 25 g masła
- 100 g cebuli
- 100 g śmietany 30%
- 40 g grzybów, suszonych, (np.: borowiki, podgrzybki)
Kluseczki
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1-2 szczypty soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Jajka, mąkę i sól wymieszać w osobnym naczyniu (najlepiej w garnuszku) na gładką masę. Jeśli konsystencja jest za rzadka dodać więcej mąki.
2. Wlewać przez otwór w pokrywie porcjując łyżeczką, 3 min/100ºC/obr. 2.
1. Do naczynia miksującego wsypać grzyby, rozdrobnić 9 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego włożyć poćwiartowaną cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 6. Używając kopystki zebrać cebulę ze ścianek naczynia, następnie dodać masło i poddusić 3 min/Varoma/obr. 1.
3. Dodać grzyby, wodę, kostki bulionowe i pieprz, gotować 25 min/100ºC/obr. 1.
4. Mąkę dokładnie wymieszać z kilkoma łyżkami wody, przelać do naczynia miksującego, dodać śmietanę, gotować 5 min/100ºC/obr. 1, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
5. Podawać z lanymi kluseczkami.
Kluseczki
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze