Składniki
- 5 łyżek grzanek, ja robię z suchych bułek lub chleba (podsmażam na oliwie, aż będą chrupiące i lekko brązowe)
- 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
- 1 opakowania sera topionego, (opcja, bez sera tez pyszna)
- 2 łyżeczki cukru/miodu
- 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
- 2-3 łyżeczki bulionu zrobionego w TM, warzywny lub drobiowy
- 800 gramów wody
- 800 gramów miąższu dyni zwyczajnej, (obrać, pokroić w kostkę)
- 15 gramów oleju
- 1/2 bulwy kopru włoskiego
- 2 ząbki czosnku
- 30-50 gramów cebuli
- 2 kawałki imbiru świeżego, (około 2cm/2cm)
- 2 łyżki słonecznika/pestek dyni
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry, (utrzeć w moździerzu)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Cebulę i czosnek wkładamy do naczynia i rozdrabniamy 5s/obr 5
2. Dodać oliwę i dusić 2min30s/varoma/obr2
3. Dodać dynę i koper włoski, rozdrobnić 8s/obr 4-6 (dyni hokkaido nie trzeba obierać!, ja obrałam kawałek dyni olbrzymiej)
4.Dodać wodę, bulion, przyprawy, imbir
5. Gotować 17min/100stopni/obr 2
6.Doprawić do smaku
7.Zmiksować 30s/obroty 1-8 (stopniowo zwiększając)
8.Do talerzy wkroić po 4-5 plasterków sera topionego
9.Wlać zupę
10. Posypać natką, grzankami i słonecznikiem
SMACZNEGO!
Porady
Zupę można podawać bez sera i słonecznika jak ktoś nie lubi
Można podawać też z makaronem (np. kokardki)
Aby zupa była jeszcze bardziej pikantna można dodać chilli.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze