thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

żurek

  • 60 g cebuli
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 700 g wody
  • 1-2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 2 liście laurowe małe
  • 3 ziela angielskiego
  • 550 g kiełbasy białej
  • 500 g zakwasu na żurek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 50 g śmietany słodkiej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    żurku
  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkładamy cebulę, rozdrabniamy 3s./obr.5. Kopsytką zgarniamy cebulę na dno naczynia

    2. Dodajemy oliwę i dusimy 2 min./varoma/obr.1.

    3. W czasie duszenia przesmażam kiełbasę na patelni pod przykryciem na odrobinie oleju.

    4. Dodajemy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wodę, kostkę bulionowa, przyprawę uniwersalną, listki laurowe i ziele angielskie, Gotujemy 10 min./100 stopni/obr.1.

    5. Kroimy kiełbasę w półplasterki.

    6. Dodajemy kiełbasę doBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , zakwas, sól, pieprz , gotujemy 15min./100 stopni/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.1.

    7. Po ugotowaniu dodajemy majeranek i śmietanę.

    SMACZNEGO!!!

Porady

Do żurku używam białej kiełbasy ze sklepu ekologicznego uważam, że taka jest najlepsza, w żurku powinno jej dość dużo pływać.

Najlepszy zakwas do żurku to "żurek biały z redy" , jest najlepszy.

Do żurku podaję pajdę chleba z masłem tmrc_emoticons.-)

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pyszny żurek biały

Wydrukuj:

Komentarze