- TM 31
Składniki
żurek
- 60 g cebuli
- 20 g oliwy z oliwek
- 700 g wody
- 1-2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego
- 1 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 2 liście laurowe małe
- 3 ziela angielskiego
- 550 g kiełbasy białej
- 500 g zakwasu na żurek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu
- 2 łyżeczki majeranku
- 50 g śmietany słodkiej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" wkładamy cebulę, rozdrabniamy 3s./obr.5. Kopsytką zgarniamy cebulę na dno naczynia
2. Dodajemy oliwę i dusimy 2 min./varoma/obr.1.
3. W czasie duszenia przesmażam kiełbasę na patelni pod przykryciem na odrobinie oleju.
4. Dodajemy do "Blokada naczynia miksującego" wodę, kostkę bulionowa, przyprawę uniwersalną, listki laurowe i ziele angielskie, Gotujemy 10 min./100 stopni/obr.1.
5. Kroimy kiełbasę w półplasterki.
6. Dodajemy kiełbasę do"Blokada naczynia miksującego" , zakwas, sól, pieprz , gotujemy 15min./100 stopni/"Obroty wsteczne" /obr.1.
7. Po ugotowaniu dodajemy majeranek i śmietanę.
SMACZNEGO!!!
żurku
Porady
Do żurku używam białej kiełbasy ze sklepu ekologicznego uważam, że taka jest najlepsza, w żurku powinno jej dość dużo pływać.
Najlepszy zakwas do żurku to "żurek biały z redy" , jest najlepszy.
Do żurku podaję pajdę chleba z masłem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobry przepis polecam