Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11
Składniki
- 100 g ciecierzycy, suchej, obranej
- 1350 g wody
- 20 g mąki
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 350 g pomidorów, przekrojonych na połówki
- 80 g cebuli, przekrojonej na połówki
- 1 ząbek czosnku
- 4 gałązki kolendry, świeżej, bez łodyg
- 4 gałązki pietruszki, świeżej, bez łodyg
- 100 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
- 300 gmięsa, (jagnięciny lub wołowiny ), pokrojonego na małe kostki (1 x 1 cm)
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki przyprawy "Ras el Hanout" (patrz wskazówki)
- 100 g soczewicy
- 1 łyżka soku z cytryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ciecierzycę wsypać do miski, dolać 500 g wody, pozostawić do namoczenia przez 6-8 godzin.
- Do naczynia miksującego wlać 200 g wody, dodać mąkę i koncentrat pomidorowy, wymieszać 10 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć pomidory, cebulę, czosnek, kolendrę, pietruszkę i seler, rozdrobnić 7 s/obr. 7.
- Dodać mięso, odsączoną ciecierzycę, przyprawy i 650 g wody, gotować 20 min/Varoma/ "Obroty wsteczne" /obr. "Mieszanie" . Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek.
- Dodać soczewicę, gotować 15 min/100°C/ "Obroty wsteczne" /obr. "Mieszanie" .
- Dodać mieszankę mąki i koncentratu pomidorowego, wymieszać 15 s/ "Obroty wsteczne" /obr. 1, gotować 10 min/100°C/ "Obroty wsteczne" / "Mieszanie" .
- Dodać sok z cytryny, przelać do wazy, podawać na gorąco.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Zupa wyśmienita zrobiłam ją pierwszy raz i na pewno na tą zupkę na następny raz zaproszę na nią moje koleżanki, które uwielbiają smakować nowości.
Czy ma znaczenie która soczewicę dodam? Czerwoną? Zieloną? Czarną?...
Przyprawa marokańska i podaje jej składniki: Ras el Hanout:[/b]
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki ziemi cayenne
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
Zmiksować i gotowe
jaka nazwa przyprawy bo mnie wyświetla sie coś takiego : "Ras el Hanout"
właśnie ją gotuję,pozdrawiam
Zupa pyszna, nawet mój 3-latek ją polubił. Co do przyprawy, to musiałam ją zroić sama, ale nie było z tym problemu.
co to za przyprawa?cos sie niestety zle wyswietla...
Marokańska kuchnia z termomixem.... zupka wygląda obiecująco, w weekend wypróbuję
Wygląda cudownie, a ja uwielbiam ciecierzycę, do wypróbowania na przyszły tydzień
Are you sure to delete this comment ?