thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
2 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 25/03/15
zmieniono dnia: 21/08/17

Składniki

Składniki:

  • sok z cytryny
  • kwaśna śmietana
  • posiekana świeża pietruszka
  • grzanki
  • 1 łyżeczka ostrej papryczki
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 500 g batatów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • Sòl morska
  • 1 łyżka oliwy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Krem z batatów
  1. Cebulę i czosnek włóż do Thermomixa i posiekaj 3 s / obr 5. Dodaj oliwę i podsmaż 2 min / Varoma / obr 1.  Obierz bataty i pokroj na kawałki, włóż do naczynia Thermomixa i zmiksuj 6 s / obr 4. Dodaj bulion i gotuj 20 min / 100 C / obr 1.

    Dodaj przyprawy ( kmin, kolendrę oraz ostrą paprykę ), dopraw solą morską.

    Zmiksuj 30 s / obr 7-8

    Podaj zupę z kleksem śmietany, grzankami oraz natką pietruszki. Na koniec posyp szczyptą wędzonej papryki oraz skrop sokiem z cytryny.

     

    Inspiracja kwestiasmaku.com

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Krem z batatów

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 30, 2021 at 14:12

    Bardzo dobre!
    Ale... Zmodyfikowałam! Nie miałam tyle batatów. Do wagi 500g dodałam marchewki i pół selera. Rzeczywiście, tak jak piszą inni, dobrze dodać mniej wody. Ja dodałam 560g przegotowanej wody.

    Dodałam na koniec odrobinę śmietany, ostre papryczki i jest przesmaczne! Podałam z prażonymi pestkami dyni tmrc_emoticons.).

  • lutego 22, 2020 at 14:46

    Własnie zrobiłam. Trochę zmodyfikowałam. Dodałam jeszcze jedną średnią marchewkę, kostkę bulionu warzywnego i kostkę bulionu drobiowego oraz słodką śmietanę 30%Tongue. Wyszła przepyszna. Ostra, słodka i gęsta. Taką lubię szczególnie w zimne, wietrzne dni. GORĄCO POLECAM.

  • sierpnia 17, 2018 at 07:33
    3.0

    Zupa pyszna ale przy tych proporcjach to nie krem tylko po prostu zupa. Ja zmieniłem proporcje. Znacznie mniej bulionu , wiecej batatów i wyszła prawdziwa zupa krem. Polecam zmienić proporcje a będzie lepiej tmrc_emoticons.).

  • sierpnia 21, 2017 at 13:21
    4.0

    Zupka nadaje się na pierwsze danie, choć dla mnie za słodka, jednak sok z cytryny równoważy tę słodycz. Trzeba jednak coś na drugie danie wrzucić, bo sama zupka to trochę mało. I sama nie wiem, co myśleć o kolendrze. Intrygująca jest :P spróbuję jeszcze wersję z tymiankiem, może to będzie strzał w 10!

  • lipca 1, 2017 at 09:33
    5.0

    na ile małych miseczek wystarczy zupki? tmrc_emoticons.)

  • maja 7, 2017 at 14:06

    ja również dałam tymianek, bo nie miałam kolendry. Kminek dałam mielony, nie dałam wędzonej papryki ani soku z cytryny. Zamiast grzanek (nie jadamy) zjedliśmy ze świeżo pieczonymi bułeczkami pszennymi z masłem. Mniam!

  • marca 17, 2017 at 14:33
    5.0

    Bardzo smaczna. Podałam z podsmazonymi ziemniakami.

  • stycznia 27, 2017 at 14:25
    5.0

    Pyszna zupka, prosta i ciekawy smak

  • listopada 21, 2016 at 19:21
    5.0

    Świetna zupka - szybka,prosta i przyjemna tmrc_emoticons.;)

  • lipca 30, 2016 at 14:24
    5.0

    Perfekcyjna. tmrc_emoticons.)

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY