- TM 31
Składniki
Składniki:
- sok z cytryny
- kwaśna śmietana
- posiekana świeża pietruszka
- grzanki
- 1 łyżeczka ostrej papryczki
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 500 g batatów
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- Sòl morska
- 1 łyżka oliwy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Cebulę i czosnek włóż do Thermomixa i posiekaj 3 s / obr 5. Dodaj oliwę i podsmaż 2 min / Varoma / obr 1. Obierz bataty i pokroj na kawałki, włóż do naczynia Thermomixa i zmiksuj 6 s / obr 4. Dodaj bulion i gotuj 20 min / 100 C / obr 1.
Dodaj przyprawy ( kmin, kolendrę oraz ostrą paprykę ), dopraw solą morską.
Zmiksuj 30 s / obr 7-8
Podaj zupę z kleksem śmietany, grzankami oraz natką pietruszki. Na koniec posyp szczyptą wędzonej papryki oraz skrop sokiem z cytryny.
Inspiracja kwestiasmaku.com
Krem z batatów
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobre!
Ale... Zmodyfikowałam! Nie miałam tyle batatów. Do wagi 500g dodałam marchewki i pół selera. Rzeczywiście, tak jak piszą inni, dobrze dodać mniej wody. Ja dodałam 560g przegotowanej wody.
Dodałam na koniec odrobinę śmietany, ostre papryczki i jest przesmaczne! Podałam z prażonymi pestkami dyni .
Własnie zrobiłam. Trochę zmodyfikowałam. Dodałam jeszcze jedną średnią marchewkę, kostkę bulionu warzywnego i kostkę bulionu drobiowego oraz słodką śmietanę 30%. Wyszła przepyszna. Ostra, słodka i gęsta. Taką lubię szczególnie w zimne, wietrzne dni. GORĄCO POLECAM.
Zupa pyszna ale przy tych proporcjach to nie krem tylko po prostu zupa. Ja zmieniłem proporcje. Znacznie mniej bulionu , wiecej batatów i wyszła prawdziwa zupa krem. Polecam zmienić proporcje a będzie lepiej .
Zupka nadaje się na pierwsze danie, choć dla mnie za słodka, jednak sok z cytryny równoważy tę słodycz. Trzeba jednak coś na drugie danie wrzucić, bo sama zupka to trochę mało. I sama nie wiem, co myśleć o kolendrze. Intrygująca jest :P spróbuję jeszcze wersję z tymiankiem, może to będzie strzał w 10!
na ile małych miseczek wystarczy zupki?
ja również dałam tymianek, bo nie miałam kolendry. Kminek dałam mielony, nie dałam wędzonej papryki ani soku z cytryny. Zamiast grzanek (nie jadamy) zjedliśmy ze świeżo pieczonymi bułeczkami pszennymi z masłem. Mniam!
Bardzo smaczna. Podałam z podsmazonymi ziemniakami.
Pyszna zupka, prosta i ciekawy smak
Świetna zupka - szybka,prosta i przyjemna
Perfekcyjna.