![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/kt1maxv4-c0255-093176-f60be-vnt453ah/6aaa1bfc-bd18-43d6-a650-f2ad4016b0b3/main/domowe-kostki-rosolowe-najprostsze.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/kt1maxv4-c0255-093176-f60be-vnt453ah/f4e3683b-bd08-4211-83f2-fa64411056ca/main/domowe-kostki-rosolowe-najprostsze.jpg)
Składniki
DOMOWE KOSTKI ROSOŁOWE, NAJPROSTSZE
- 1 opakowania włoszczyzna, mrożona, 450-500g
- 50 gramów ser parmezan
- 200 gramów seler naciowy
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 2 ząbki czosnek
- 50 gramów suszone grzyby
- 2 łyżeczki zioła prowansalskie, suszone
- 120 gramów sól gruboziarnista
- 1 liść laurowy, suszony
- 50 gramów białe wino, wytrawne
- 3 łyżki oliwa z oliwek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Parmezan zmielić 10s/ obr. 10 i przełożyć do innego naczynia
Do naczynia miksującego dodać włoszczyznę, seler naciowy w małych kawałkach, cebulę, obranego pomidowa, czosnek, liść laurowy. Rozdrobnić przy pomocy kopystki 10s/ obr. 7
Dodać sól, wino, oliwę. Zamiast miarki na pokrywę naczynia nałożyć koszyczek. Dusić 30 min/ Varoma/ obr.2
Dodać tarty parmezan, zmiksować 1 min/ obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
Przełożyć do wyparzonych słoików, przechowywać w lodówce, zużyć do 3 miesięcy. Można zamrozić w pojemniku na kostki lodu.
Porady
Przepis w wersji analogowej znajdziesz na blogu Foodstories.pl
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?