thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
1 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy

Składniki

Sos do pizzy | Thermomaniak.pl

  • 500 g pomidorów (świeżych lub z puszki, np. pelati)
  • 1 średnia cebula (ok. 100 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • Opcjonalnie: szczypta chili lub słodkiej papryki w proszku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sos do pizzy
  1. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki.
  2. Czosnek obierz.
  3. Umieść cebulę i czosnek w misie Thermomixa. Posiekaj 5 sek/obr. 5.
  4. Zeskrob składniki ze ścianek naczynia szpatułką.
  5. Dodaj oliwę z oliwek.
  6. Podsmażaj 3 min/120°C/obr. 1.
  7. Dodaj pomidory (jeśli świeże, wcześniej sparz i obierz ze skórki).
  8. Dodaj cukier, sól, oregano, bazylię, pieprz i opcjonalne przyprawy.
  9. Gotuj 15 min/100°C/obr. 2 (bez miarki, użyj koszyczka jako osłony, aby odparować nadmiar wody).
  10. Po ugotowaniu zblenduj sos na gładko 20 sek/obr. 7.
  11. Gotowe!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sos do pizzy | Thermomaniak.pl

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy