- TM 21
Składniki
NA PESTO
- 100 g Rukoli grubo posiekanej
- 90-100 g oliwy z oliwek ( w zależności jaką konsystencje preferujemy )
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta soli
- 1-2 ząbki czosnku
- 50 g parmezanu ( w kawałku lub startego )
- 50 g orzeszków pinii lub migdałów bez skórki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wrzucić czosnek i rozdrobnić – 3sek. / obr.8
Dodać parmezan, orzeszki pinii lub migdały, rukole - rozdrobnić 6 sek. / obr.8
Wszystko ze ścianek zgarnąć kopystką .
Dodać oliwę ,pieprz, sól i wymieszać – 20 sek. / obr.3
GOTOWE !
PESTO
Porady
1. Pesto można podawać z Gnocchi lub ulubionym makaronem posypane parmezanem.
[[wysiwyg_imageupload:1838:]]
[[wysiwyg_imageupload:1837:]]
Rukola ma przyjemny, orzechowy, lekko gorzkawy smak i oryginalny aromat, coraz częściej gości na naszych stołach, choć jeszcze jest mało popularna. Pochodzi z krajów Śródziemnomorskich, ale bez problemu można ją uprawiać również w Polsce.
Powód 1
Rukola jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów
Roślina ta zawiera około osiem razy więcej wapnia, pięć razy więcej witaminy A, witaminy C i witaminy K i cztery razy więcej żelaza niż ta sama ilość sałaty lodowej. Wszystko to powoduje, że warto spożywać ją dla zwiększenia odporności, zapobiegania anemii i osłabieniom.
Powód 2
Chroni przed nowotworami i zwiększa odporność
Tą właściwość Rudola zawdzięcza związkom o nazwie glukozynolany , które w organizmie przekształcane są w izotiocyjaniany. To właśnie izotiocyjaniny uczestniczą w regulacji funkcji układu immunologicznego i chronią przed powstaniem nowotworów. Ponadto Rukola zawiera beta-karoten, luteinę i zeaksantynę. Wszystkie te związki cenione są jako przeciwutleniacze i wykorzystywane w profilaktyce chorób takich jak nowotwory i zwyrodnienia plamki żółtej.
Powód 3
Jest niskokaloryczna i lekkostrawna
Rukola ma bardzo mało kalorii (20 g rukoli to tylko 5 kcal) i jest bogata w błonnik pokarmowy, który pęczniejąc w żołądku daje uczucie sytości i poprawia perystaltykę jelit. Ponadto ułatwia trawienie potraw ciężkostrawnych, dlatego warto dodawać ją do mięs i tłustych posiłków.
Powód 4
Ma działanie bakteriobójcze
Liście rukoli zawdzięczają swoje działanie bakteriobójcze obfitości aminokwasów siarkowych. Związki te są również odpowiedzialne za ostrawy smak rośliny.
Powód 5
Jest smaczna i wszechstronna
Rukola ceniona jest za bogaty smak i aromat, może być spożywana zarówno na zimno jak i na ciepło. Z powodzeniem nadaje się do wszelkich sałatek, surówek, mozzarelli, twarogu, kanapek, sosów, zup, makaronów. W komponowaniu jej z innymi dodatkami możemy popuścić wodzę fantazji – smakosze uważają jednak, że Rukola najlepiej smakuje z innymi sałatami, pomidorami, rzodkiewką, szczypiorkiem i oliwą z oliwek.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Agnieszeczka super, że smakowało
Dziękuję bardzo za komentarz
Bardzo dobre!!!
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="" height="19" width="19">Ja też dziękuje Grażynko ! " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="" height="19" width="19"> Jeżeli lubisz specyficzny gorzkawy smak rukoli to pesto powinno Ci smakować Ja jem rukoloe ze względu na jej walory zdrowotne. " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="" height="19" width="19">
Moniczko,kupiłam dzisiaj rukole w Lidlu i zrobię pesto Dziękuję za obszerny komentarz Pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?