thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 23/11/23
zmieniono dnia: 24/11/23

Składniki

Puszysty Cebularz Lubelski według Olka (po delikatnych przeróbkach)

Ciasto

  • 50 gramów drożdży świeżych, lub 14 gramów suchych w proszku
  • 1 łyżki cukru
  • 500 gramów mąki pszennej tortowej, najlepiej Krupczatki
  • 250 gramów mleka, ciepłego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • 60 gramów masła

Farsz

  • 3 cebule, duże
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju

Do posmarowania brzegów

  • 1 jajko

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Farsz
  1. Cebulę przekrojoną na ćwiartki zmiksować: Miksowanie"Miksowanie" 4 s/obr. 4 Cebulę zsunąć na dno naczynia
  2. Dodać sól, olej, mak i poddusić: 2 min/100°C/obr. Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" "Obroty wsteczne"
  3. Odstawić do ostygnięcia
  4. Ciasto
  5. Wszystkie składniki (50 gramów drożdży, 1 łyżka cukru, 500 gramów mąki, 250 gramów ciepłego mleka, 1 jajko, 2 łyżeczki soli, 60 gramów masła) włożyć do TM i wyrobić: Ciasto Ciasto"Ciasto" 2 min
  6. Przełożyć wyrobione ciasto do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min (lub zostawić w przykrytym naczyniu miksującym)
  7. Z ciasta uformować około 10 placuszków, położyć na wierzch farsz
  8. Brzegi posmarować rozstrzepanym jajkiem
  9. Wstawić do chłodnego piekarnika. Piec na złoty kolor przez 20-30 min. 180°C termoobieg

Porady

Najlepiej używać świeżych drożdży.

Farsz najlepiej zrobić dzień wcześniej jeśli jest taka możliwość:

Cebulę pokroić w grubą kostkę, wrzucić do gotującej się wody, sparzyć we wrzątku około 2 minuty i odcedzić. Gorącą cebulę wymieszać z makiem, solą i olejem, ( można też posypać odrobiną mąki, ale nie trzeba). Przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć, a po ostygnięciu wstawić do lodówki.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Puszysty Cebularz Lubelski według Olka

Wydrukuj:

Komentarze