thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
6h 0min
Czas całkowity
6h 13min
porcja/porcje/porcji
500 g
Poziom
Łatwy

Składniki

Mąka

  • 500 gramów
  • 350 gramów
  • 10 gramów
  • 2 gramy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. AUTOLIZA

    Odjąć 3 łyżki wody (z 700 ml) i wymieszać w małej miseczce z drożdżami, do ich rozpuszczenia. Do misy miksera wlać resztę wody i dodać mąkę. Miksowanie"Miksowanie" 1 min Zmiksować przy pomocy haka do ciasta drożdżowego (lub wymieszać ręcznie). Przykryć szczelnie (pokrywką od misy lub folią spożywczą) i odstawić do autolizy w temperaturze pokojowej na 20 – 30 minut. Podczas autolizy ciasto odpoczywa: mąka chłonie wodę, aktywują się enzymy zawarte w mące i tworzy się siatka glutenowa.
  2. Po tym czasie na ciasto w misie wlać rozpuszczone drożdże i oprószyć solą. Zmiksować przy pomocy haka do ciasta drożdżowego (lub wymieszać ręcznie).Ciasto"Ciasto" 3Zagęszczanie"Zagęszczanie" Po wymieszaniu, aby w pełni połączyć składniki rozpocząć składanie ciasta. Sięgnąć dłonią po ciasto znajdujące się na spodzie misy i podnieść je do góry, mocno rozciągając, następnie założyć na ciasto (powtórzyć to kilka razy). Przykryć szczelnie (pokrywką od misy lub folią spożywczą) i odstawić do wyrastania na 6 godzin.

Porady

przepis że strony moje wypieki com

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto na włoską pizzę MOJE WYPIEKI.COM

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 13, 2024 at 09:53
    5.0

    To make the perfect dough, dissolve yeast in a small bowl with a bit of water, then mix it with flour and the rest of the water. Let it autolyze for 20-30 minutes, allowing the gluten to develop. Afterward, incorporate the dissolved yeast and salt, then knead by folding the dough several times. For a fun break, play Monkey Mart while the dough rises for 6 hours!

  • listopada 13, 2024 at 02:49

    Discover a delicious recipe for Muffins with ham and cheese, reminiscent of pizza! Prepared in just 30 minutes, these easy-to-make muffins utilize ham, cheese, and aromatic herbs. While you’re baking, take a break and play the slope game for some fun! Enjoy each muffin fresh from the oven, perfect for snacks or gatherings.