Czas przygotowania
6h 0min
Czas całkowity
6h 13min
porcja/porcje/porcji
500
g
Poziom
Łatwy
Składniki
Mąka
- 500 gramów
- 350 gramów
- 10 gramów
- 2 gramy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- AUTOLIZA
Odjąć 3 łyżki wody (z 700 ml) i wymieszać w małej miseczce z drożdżami, do ich rozpuszczenia. Do misy miksera wlać resztę wody i dodać mąkę. "Miksowanie" 1 min Zmiksować przy pomocy haka do ciasta drożdżowego (lub wymieszać ręcznie). Przykryć szczelnie (pokrywką od misy lub folią spożywczą) i odstawić do autolizy w temperaturze pokojowej na 20 – 30 minut. Podczas autolizy ciasto odpoczywa: mąka chłonie wodę, aktywują się enzymy zawarte w mące i tworzy się siatka glutenowa. - Po tym czasie na ciasto w misie wlać rozpuszczone drożdże i oprószyć solą. Zmiksować przy pomocy haka do ciasta drożdżowego (lub wymieszać ręcznie)."Ciasto" 3"Zagęszczanie" Po wymieszaniu, aby w pełni połączyć składniki rozpocząć składanie ciasta. Sięgnąć dłonią po ciasto znajdujące się na spodzie misy i podnieść je do góry, mocno rozciągając, następnie założyć na ciasto (powtórzyć to kilka razy). Przykryć szczelnie (pokrywką od misy lub folią spożywczą) i odstawić do wyrastania na 6 godzin.
Porady
przepis że strony moje wypieki com
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
To make the perfect dough, dissolve yeast in a small bowl with a bit of water, then mix it with flour and the rest of the water. Let it autolyze for 20-30 minutes, allowing the gluten to develop. Afterward, incorporate the dissolved yeast and salt, then knead by folding the dough several times. For a fun break, play Monkey Mart while the dough rises for 6 hours!
Discover a delicious recipe for Muffins with ham and cheese, reminiscent of pizza! Prepared in just 30 minutes, these easy-to-make muffins utilize ham, cheese, and aromatic herbs. While you’re baking, take a break and play the slope game for some fun! Enjoy each muffin fresh from the oven, perfect for snacks or gatherings.