thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
1000 g
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto na pizzę włoską

  • 640 g mąki pszennej, najepiej użyć mąki typ 00
  • 160 g semoliny z pszenicy durum
  • 12 g drożdży granulowanych
  • 4 szczypty soli
  • 4 szczypty cukru pudru
  • 0,64 litra wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasta
  1. Drożdże mieszamy z wodą i cukrem i odstawiamy na 15 min
  2. Mąkę przepuszczamy przez drobne sitko
  3. W misce mieszamy mąkę z kaszą i solą, na środku robimy wgłębienieBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"
  4. Do wgłębienia wlewamy rozczyn drożdżowyBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"
  5. Zaczynamy mieszać drożdże, aż składniki się połączą.
  6. Wyjmujemy ciasto z miski i wyrabiamy ok. 10 min, do momentu uzyskaniu elastycznej, gładkiej konsystencji. Formujemy kulę
  7. Ciasto przekładamy do czystej miski, natłuszczonej odrobiną oliwy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min
  8. Następnie rozwałkowujemy ciasto, starając się nie wychodzić wałkiem poza brzegi, dzięki czemu uzyskamy kształt zbliżony do okręgu.
  9. Przekładamy ciasto na blachę, palcami formujemy grubszy brzeg. Wszystko to powinno być zrobione na 15-30 min. przed włożeniem pizzy do pieca.
  10. Tuż przed włożeniem pizzy do pieca na spodzie rozkładamy dowolnie dobrane składniki.
  11. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (ok. 240-250 st. C).
  12. Pizzę pieczemy przez ok. 7-12 min. na najniższej półce piekarnika.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto na pizzę włoską

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?