Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
1000
g
Poziom
Łatwy
Składniki
Ciasto na pizzę włoską
- 640 g mąki pszennej, najepiej użyć mąki typ 00
- 160 g semoliny z pszenicy durum
- 12 g drożdży granulowanych
- 4 szczypty soli
- 4 szczypty cukru pudru
- 0,64 litra wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Drożdże mieszamy z wodą i cukrem i odstawiamy na 15 min
- Mąkę przepuszczamy przez drobne sitko
- W misce mieszamy mąkę z kaszą i solą, na środku robimy wgłębienie"Blokada naczynia miksującego"
- Do wgłębienia wlewamy rozczyn drożdżowy"Blokada naczynia miksującego"
- Zaczynamy mieszać drożdże, aż składniki się połączą.
- Wyjmujemy ciasto z miski i wyrabiamy ok. 10 min, do momentu uzyskaniu elastycznej, gładkiej konsystencji. Formujemy kulę
- Ciasto przekładamy do czystej miski, natłuszczonej odrobiną oliwy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min
- Następnie rozwałkowujemy ciasto, starając się nie wychodzić wałkiem poza brzegi, dzięki czemu uzyskamy kształt zbliżony do okręgu.
- Przekładamy ciasto na blachę, palcami formujemy grubszy brzeg. Wszystko to powinno być zrobione na 15-30 min. przed włożeniem pizzy do pieca.
- Tuż przed włożeniem pizzy do pieca na spodzie rozkładamy dowolnie dobrane składniki.
- Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (ok. 240-250 st. C).
- Pizzę pieczemy przez ok. 7-12 min. na najniższej półce piekarnika.
Ciasta
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Prawdziwe włoskie ciasto.
Are you sure to delete this comment ?