Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 5min
porcja/porcje/porcji
10
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 23/11/16
zmieniono dnia: 23/11/16
Składniki
Chlebek pietruszkowo-czosnkowy
ciasto
- 400 g mleka
- 0,5 łyżeczki cukru
- 12 g świeżych drożdży
- 400 g mąki
- 1 łyżeczki soli
- 10 g oliwy
- 6 ząbków czosnku
- 1 pęczka pietruszki
- 100 g Miękkiego masła
- 100 g tartego sera typu mozarella
- ser parmezan
- sól
- pieprz
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. mleko podgrzać 30 sek.37 stopni/ obr.1
2. dodać drożdze, cukier. Podgrzać 1 min. 37 stopni/obr.1
3. dodać mąkę, sól, oliwę 3 min."Ciasto" interwał
4. do naoliwionej miski wkładamy ciasto, przykrywamy i zostawiamy na 45 min do wyrośnięcia
5. w między czasie czosnek i pietruszkę rozdrabniamy 5 sec./obr 10.
6. dodajemy masło i mieszamy 3 min/ obr. 0,5, tak aby powstała gładka masa
7. podsypujemy mąką stolnicę, wykładamy ciasto i jeszcze przez chwilę wyrabiamy.
8. rozwałkować ciasto na placek, rozsmarować na nim przygotowaną masę czosnkowo pietruszkową, całość posolić, popieprzyć, rozrzucić po całości sery: mozarellę i parmezan.
9. zawinąć ciasto w rulon, lekko przygnieś. Ciasto rozciąć po środku na długości 3/4 rulonu, tak aby powstały "rajstopy", następnie wykręcamy lekko do góry nadzieniem i formujemy "warkocz"
10. tak przygotowane ciasto, wkładamy do nasmarowanej oliwą foremki i pozostawiamy pod przykryciem jeszcze przez 15 minut.
11. wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni (grzanie góra/dół) na 30-35 minut
12. Na ostatnie 5 minut wrzucamy do piekarnika kostkę lodu.
SMACZNEGO!
CHLEBEK PIETRUSZKOWO CZOSNKOWY
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
a co oznacza określenie, że:
" Ciasto rozciąć po środku na długości 3/4 rulonu, tak aby powstały "rajstopy", następnie wykręcamy lekko do góry nadzieniem i formujemy "warkocz"
nie rozumiem za bardzo jak to zrobić krok po kroku
Ja robiłam ten chleb już trzy razy. Faktycznie, mąki trzeba dodać trochę więcej. Ok. 500 G, trzeba samemu wyczuć i dosypać odpowiednią ilość. poza tym chleb wyśmienity!
Bardzo ładne zdjęcie. Niestety są źle podane proporcje dotyczące chleba, 400g mleka i tyle samo mąki daje nam breję nie do opanowania. Proszę skorygować proporcje. Na chwilę obecną ten przepis to strata czasu i pieniędzy.
Are you sure to delete this comment ?