Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
10
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
WIEWIÓRKOWE CIASTO
- 400 g jabłek, obranych. pokrojonych w kostkę
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 30 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 120 g oleju
- 280 g mąki pszennej tortowej, + 1duża łyżka do oprószenia jabłek
- 20 g korzennej przyprawy do piernika
- 1 tyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych
- 20 g rodzynek sułtanek
- 30 g płatków owsianych, gruboziarnistych
- masło i bułka tarta do natłuszczenia i oprószenia foremki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1.Do naczynia miksującego wkładamy orzechy 3s./obr.4
2.Dodajemy mąke ,proszek do pieczenia i sodę 10s./obr.3
przekładamy do innego naczynia
3.Obrane i pokrojone w kostkę jabłka wkładamy do większego naczynia skrapiamy sokiem z cytryny dodajemy płatki owsiane , rodzynki (jeżeli rodzynki sa twarde najlepiej sparzyć je wrządkiem przed dodaniem) i całość oprószamy łyżką mąki po czym odstawiamy na bok.
4.W naczyniu miksującym umieszczamy motylek.
Do naczynia wbijamy jajka , wsypujemy cukier i cukier waniliowy 5min./obr.4
5.Przedłużamy czas 2min./obr.4 i w tym czasie wlewamy powoli olej po brzegach pokrywy naczynia miksującego.
6.Zdejmujemy motylek i do naczynia wsypujemy wymieszaną mąke mieszamy 3min"Ciasto"
7.Ciasto za pomocą kopystki przekładamy do naczynia z jabłkami i delikatnie łączymy razem.
8.Ciasto przekładamy do wysmarowanej i oprószonej formy.
9.Pieczemy 50-60 minut w 180C
WIEWIÓRKOWE CIASTO
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?