- TM 31
Składniki
Masa:
- 200 gramów cukru kryształu
- 60 gramów kakao
- 15 żółtek
- 600 gramów masła
- 50 gramów wódki czystej
Składniki na 3 blaty:
- 300 gramów czekolady, (2 tabliczki czarne gorzkie i 1 biała)
- 600 gramów cukru kryształu
- 15 białek
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 450 gramów orzechów ziemnych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia wsypaćcukier, zemleć 6s./obr10. Założyć motylek i dodać 15 żółtek. Ucierać z cukrem 10min./80 C/obr.3.
2. Utarte żółtka z cukrem przełożyć do innego naczynia i wystudzić.
3. Do naczynia włożyć masło, ucierać 10s./obr.5. Zdjąć pokrywę. Kopystką zgarnąć masło ze ścianek naczynia. Ustawić 1min./"Obroty wsteczne" /obr.4.
4. Do utartego masła dodać kakao, ustawić [counterclock]/obr.4-5 bez ustawienai czasu. Przez otwór w pokrywie powoli dodawać schłodzone, utarte żółtka z cukrem, aż do momentu połączenia się wszystkich składników. Pod koniec dodać 50 gramów wódki czystej.
5. Masę podzielić na 3 części (2 części do przekładania blatówa 1 część do posmarowania boków i zrobienia dekoracji). Przekładać blaty (ciemny, jasny, ciemny).
6. Przełożony tort wykańczamy polewą i dekorujemy według własnego uznania.
1. Do suchego naczynia wsypać 200 gramów cukru kryształu, zemleć 6s./obr10. Zmielony cukier przesypać do miski.
2. Do naczynia włożyć 100 gramów białej czekolady, zemleć 20s./obr.6. Zmieloną czekoladę przesłożyć do miski.
3. Następnie, do naczynia wsypać 150 gramów orzeszków ziemnych, zemleć 5s./obr.6. Przesypać do miski.
4. Naczynie umyć, wytrzeć do sucha, założyć motylek i włozyć 5 białek oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny. Ubijać 3min./obr.3. Po zakończonym czasie ponownie uruchomić obr.4 bez ustawienia czasu i przez otwór w pokrywie wsypywać wcześniej zmielony cukier po 1 łyżeczce. Ubijać do 4 min. Zdjąć motylek i dodać do ubitej piany z cukrem wymieszane orzechy z czekoladą. Wymieszać delikatnie kopystką. Masę przelać do tortownicy (28cm) i piec 35 minut w temp. 180 C.
5. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy, tylko zamiast białej czekolady dodać czarną gorzką.
Masa:
Sposób przygotowania 1 blatu:
Porady
Przd zmieleniem orzechów ziemnych warto podrumienić je na patelni lub w piekarniku.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Poprostu poezja.............szczególnie dla miłośników czekolady. Cezary dziękuję
Tort przepyszny, baaardzo dobry, dla miłośników czekolady i orzeszków - mocno czekoladowy, bez grama mąki, ale zawiera 800gr cukru i 3 czekolady - więc b.kaloryczny i b.słodki Białka jajek warto podzielić na 3 miseczki po 5 sztuk, bo każdy blat piecze się oddzielnie.
Jadłam ten tort zrobiony wg przepisu - przepyszny. Mam pytanie czy zamiast orzechów ziemnych ktoś robił z włoskimi? Mam ich troche do wykorzystania.
Polecam ten tort dla miłośników czekolady!
A czy można ominąć wódkę? Czy zmieni to smak tortu?
Bardzo się cieszę. Tort na zdjęciu też wygląda wspaniale.
Polecam również moje inne przepisy.
Tort wyszedł wspaniały, przepyszny , godny polecenia , dzięki za przepis .[[wysiwyg_imageupload:2495:]]
Wypróbowałam, tort jest przepyszny, smak niepowtarzalny, przygotowałam na urodziny moich chłopców.Wszyscy byli zachwyceni.Polecam
Witam,
orzeszki oczywiście solone, ponieważ sól podnosi smak czekolady. Dobrze jest wcześniej uprażyć orzechy w piekarniku lub na suchej patelni.
Tortownica ok 28-32 cm. Większa tortownica spowoduje, że tort będzie większy, ale niższy. Tortownica mniejsza- tor będzie mniejszy, ale wyższy.
Pozdrawiam i życzę cudownego efektu.
Tort wygląda pysznie . Zrobię na " Barbórki " dla mamy, tylko jakie mają byc te orzeszki ziemne? , może to głupie pytanie ale sa chyba słone.Prosze również o podanie wymiarów tortownicy.
Dziękuję za gratulacje. Polecam też inne moje przepisy.