thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
30 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 24/11/13
zmieniono dnia: 25/11/15

Składniki

Masa:

  • 200 gramów cukru kryształu
  • 60 gramów kakao
  • 15 żółtek
  • 600 gramów masła
  • 50 gramów wódki czystej

Składniki na 3 blaty:

  • 300 gramów czekolady, (2 tabliczki czarne gorzkie i 1 biała)
  • 600 gramów cukru kryształu
  • 15 białek
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 450 gramów orzechów ziemnych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Masa:
  1. 1. Do naczynia wsypaćcukier, zemleć 6s./obr10. Założyć motylek i dodać 15 żółtek. Ucierać z cukrem 10min./80 C/obr.3.

    2. Utarte żółtka z cukrem przełożyć do innego naczynia i wystudzić.

    3. Do naczynia włożyć masło, ucierać 10s./obr.5. Zdjąć pokrywę. Kopystką zgarnąć masło ze ścianek naczynia. Ustawić 1min./Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.4.

    4. Do utartego masła dodać kakao, ustawić [counterclock]/obr.4-5 bez ustawienai czasu. Przez otwór w pokrywie powoli dodawać schłodzone, utarte żółtka z cukrem, aż do momentu połączenia się wszystkich składników. Pod koniec dodać 50 gramów wódki czystej.

    5. Masę podzielić na 3 części (2 części do przekładania blatówa 1 część do posmarowania boków i zrobienia dekoracji). Przekładać blaty (ciemny, jasny, ciemny).

    6. Przełożony tort wykańczamy polewą i dekorujemy według własnego uznania.

  2. Sposób przygotowania 1 blatu:
  3. 1. Do suchego naczynia wsypać 200 gramów cukru kryształu, zemleć 6s./obr10. Zmielony cukier przesypać do miski.

    2. Do naczynia włożyć 100 gramów białej czekolady, zemleć 20s./obr.6. Zmieloną czekoladę przesłożyć do miski.

    3. Następnie, do naczynia wsypać 150 gramów orzeszków ziemnych, zemleć 5s./obr.6. Przesypać do miski.

    4. Naczynie umyć, wytrzeć do sucha, założyć motylek i włozyć 5 białek oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny. Ubijać 3min./obr.3. Po zakończonym czasie ponownie uruchomić obr.4 bez ustawienia czasu i przez otwór w pokrywie wsypywać wcześniej zmielony cukier po 1 łyżeczce. Ubijać do 4 min. Zdjąć motylek i dodać do ubitej piany z cukrem wymieszane orzechy z czekoladą. Wymieszać delikatnie kopystką. Masę przelać do tortownicy (28cm) i piec 35 minut w temp. 180 C.

    5. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy, tylko zamiast białej czekolady dodać czarną gorzką.

Porady

Przd zmieleniem orzechów ziemnych warto podrumienić je na patelni lub w piekarniku.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort urodzinowy z orzeszków ziemnych

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 25, 2020 at 15:48

    Poprostu poezja.............szczególnie dla miłośników czekolady. Cezary dziękuję Smile

  • października 14, 2019 at 13:58

    Tort przepyszny, baaardzo dobry, dla miłośników czekolady i orzeszków - mocno czekoladowy, bez grama mąki, ale zawiera 800gr cukru i 3 czekolady - więc b.kaloryczny i b.słodki tmrc_emoticons.) Białka jajek warto podzielić na 3 miseczki po 5 sztuk, bo każdy blat piecze się oddzielnie.

  • listopada 16, 2016 at 08:34

    Jadłam ten tort zrobiony wg przepisu - przepyszny. Mam pytanie czy zamiast orzechów ziemnych ktoś robił z włoskimi? Mam ich troche do wykorzystania.

    Polecam ten tort dla miłośników czekolady!

  • grudnia 12, 2015 at 15:27

    A czy można ominąć wódkę? Czy zmieni to smak tortu?

  • grudnia 5, 2015 at 21:24

    Bardzo się cieszę. Tort na zdjęciu też wygląda wspaniale.

    Polecam również moje inne przepisy.

  • grudnia 5, 2015 at 10:51
    5.0

    Tort wyszedł wspaniały, przepyszny , godny polecenia , dzięki za przepis .[[wysiwyg_imageupload:2495:]]

  • grudnia 2, 2015 at 09:33

    Wypróbowałam, tort jest przepyszny, smak niepowtarzalny, przygotowałam na urodziny moich chłopców.Wszyscy byli zachwyceni.Polecam  tmrc_emoticons.)

  • listopada 30, 2015 at 10:46

    Witam,

    orzeszki oczywiście solone, ponieważ sól podnosi smak czekolady. Dobrze jest wcześniej uprażyć orzechy w piekarniku lub na suchej patelni.

    Tortownica ok 28-32 cm. Większa tortownica spowoduje, że tort będzie większy, ale niższy. Tortownica mniejsza- tor będzie mniejszy, ale wyższy.

    Pozdrawiam i życzę cudownego efektu.

  • listopada 30, 2015 at 10:24
    5.0

    Tort wygląda pysznie . Zrobię na " Barbórki " dla mamy, tylko jakie mają byc te orzeszki ziemne? , może to głupie pytanie ale sa chyba słone.Prosze również o podanie wymiarów tortownicy.

  • września 10, 2015 at 19:38

    Dziękuję za gratulacje. Polecam też inne moje przepisy.