- TM 31
Składniki
KRUCHE CIASTO
- 70 g orzechów włoskich łuskanych
- 2 jaja
- 500 g mąki pszennej
- 250 g margaryny "Kasi"
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 g cukru
LUKIER KAWOWY
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżki wrzącej wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Cukier wsypać do naczynia i zemleć 20s/obr. 10
Do kubka wsypać kawę i rozpuścić w 4 łyżkach wrzącej wody.
Kawę przelać do naczynia z cukrem pudrem i wymieszać 10s/obr.6
*Gęstość lukru można regulować dodatkiem cukru lub wody
Ciasteczka dekorować lukrem przy pomocy pędzelka, *ozdobić kolorowymi kuleczkami (*opcjonalnie)
Orzechy zemleć 6s/obr.7
Dodać pozostałe składniki na ciasto w podanej kolejności i wyrabiać przy pomocy kopystki ok. 40s/obr.6
Gotowe ciasto wyjąć z naczynia, uformować w dwie kule, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Blat oprószyć mąką, wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować każdą kulę z osobna na grubość ok. 5 mm, wykrawać dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 15 min.
LUKIER KAWOWY
KRUCHE CIASTO
Porady
[[wysiwyg_imageupload:1940:]][[wysiwyg_imageupload:1942:]][[wysiwyg_imageupload:1943:]][[wysiwyg_imageupload:1944:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
"Zagęszczanie"
kurcze,podziwiam Wasz zachwyt nad tym przepisem.. dla mnie był on totalnie nietrafionym ciasto masakrycznie się wałkowało a przy tym było tak tłuste że mogłam zapomnieć o wzorkach na foremkach.. jedyny plus to całkiem niezły smak choć pomimo że dałam tylko 120g cukru to i tak są dla mnie za słodkie.
propouję także zmienić w przepisie nazewnictwo - kopystka to nie jest to co w środku misy,więc można się początkowo pomylić jak to zrobić. A poza tym lepiej ciasto wyrabiać interwałem -inaczej można zajechać tm..
Mniam, mniam! Ze świątecznego stołu zniknęły jako pierwsze!
Pyszne - polecam
Pyszne ciasteczka, polecam
Ciasteczka rewelacyjne: kruchutkie, rozpływają sie w ustach.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?