thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 20min
porcja/porcje/porcji
20 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Wierzch ciasta

  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 puszka kajmaku

Masa

  • 2 łyżek żelatyny, płaskie
  • 2 łyżek cukru pudru wykonanego w TM
  • 0,5 litra śmietany 30%, schłodzonej

Ciasto

  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 110 g cukru
  • 250 g margaryny lub masła, zimnego w kawałkach
  • 4 żółtka
  • 370 g mąki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Masa
  1. Żelatynę wsypujemy do szklanki, zalewamy do 1/4 wyskości zimną wodą i odstawiamy na 10 minut do napęczmienia, następnie dodajemy gorącej wody do połowy szklanki i rozpuszczamy żelatyną.

    Do naczynia wlewamy śmietanę , zakładamy motylek , dodajemy cukier puder i ubijamy śmietanę 5min/obr.3. Na 10s przed końcem dolewamy ciepłą żelatynę. Śmietanę wykładamy na jedno ciasto i przykrywamy drugim. 

  2. Wykończenie ciasta
  3. Orzechy mielimy 6s/obr.8.

    Wierzch ciasta smarujemy kajmakiem i posypujemy orzechami. Chłodzimy przed podaniem.

  4. Przygotowanie ciasta
  5. Do naczynia TM wsypujemy cukier i mielimy go 6s/obr.8 . Dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy przy pomocy kopystki 20s/obr6.

    Wyjmujemy ciasto i dzielimy go na dwie części, każdą częścią wykładamy dno blaszki 23cmx33cm wyłożoną papierem do pieczenia o i pieczemy 20 minut w 180 stopniach, aż do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu ciepłe wyjmujemy na deski i odkładamy do wystudzenia.

Porady

Składniki do ciasta powinny być schłodzone.

Czas ubijania śmietany zależy od samej śmietany.

Jęsli dodamy mniej żelatyny smietana będzie bardziej puszysta, a nie ptasim mleczkiem (ciasto jest bardzo miekkie)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Snikers

Wydrukuj:

Komentarze