3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ślimaczki cynamonowe Cinnabons


Wydrukuj:
4

Składniki

15 kawałek/kawałki/kawałków

Ślimaczki cynamonowe Cinnabons

  • 290 g mleka
  • 540 g mąki pszennej
  • 70 g drobnego cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 20 g drożdży świeżych
  • 215 g masła
  • 2 jajka
  • olej, do natłuszczenia miski
  • 170 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 30 g cukru pudru
  • 120 g serka kremowego, typu Twój Smak
  • 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • olej, do natłuszczenia miski
  • 6
    3h 0min
    Czas całkowity 2h 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Ślimaczki cynamonowe
  1. Do naczynia miksującego wlać mleko (260 g), dodać 20 g cukru drobnego, 75 g masła i drożdże (20 g), podgrzewać 5 min/37°C/obr. 1.
  2. Dodać pozostałe 50 g cukru drobnego, mąkę (540 g), 2 jajka i sól (pół łyżeczki), wyrobić CiastoCiasto /3 min. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut.
  3. Formę (ok. 35 x 22 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt (ok. 50 x 35 cm).
  5. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego wsypać 170 g cukru trzcinowego, 3 łyżeczki cynamonu mielonego. Ustawić 15 sek / obr. 7.

    Przesypać do innego naczynia.
  7. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 80 g masła, roztopić 3 min/50°C/obr. 2.
  8. Za pomocą silikonowego pędzelka całą powierzchnię ciasta posmarować roztopionym masłem, następnie równomiernie posypać cynamonowym cukrem.
  9. Zwinąć ciasno roladę, zaczynając oddłuższego boku, następnie pokroić za pomocą nici na 15 kawałków. Ślimaczki ułożyć na przygotowanej wcześniej formie przeciętą stroną do góry, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
  10. Rozgrzać piekarnik do 180°C (termoobieg).

    Piec ok. 20 min (180°C).

    Upieczone ślimaczki wyjąć i odstawić do lekkiego przestudzenia.
  11. Polewa z serka
  12. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć 60 g miękkiego masła, 30 g cukru pudru, 1 łyżeczkę naturalnego ekstraktu z wanilii. Ustawić 1,5 min. / obr. 3.5
  13. Dodać 120 g serka kremowego. Ustawić 1 min. / obr. 3.5
  14. Zdjąć motylek. Składniki zgarnąć na dno naczynia miksującego za pomocą kopystki.
  15. Do naczynia miksującego wlać 30 g mleka. Ustawić 15 sek. / obr. 4.
  16. Powstałą masą posmarować ciepłe ślimaczki za pomocą silikonowego pędzelka.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ciasto po wyrobiebiu będzie dość klejące.

Do krojenia ślimaczków najlepej nadaje się nitka - dzięki niej ciasto podczas krojenia nie zgniecie się.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy