Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
3h 0min
porcja/porcje/porcji
16
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Sernik z owocami
Kruche ciasto i posypka
- 250 gramów mąki pszennej
- 20-25 gramów kakao naturalne, niesłodzone
- 110 gramów cukru, drobnego
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypty soli morskiej
- 150 gramów masła, niesolonego, zimnego
- 1 jajko
Masa serowa
- 1000 gramów twarogu, sernikowego
- 150-160 gramów cukru, drobnego
- 1 budyń waniliowy, w proszku
- 1 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 jajka
Owoce
- 400 gramów malin
- 2 brzoskwinie lub nektaryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
- "Blokada naczynia miksującego" Dno tortownicy o średnicy około 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia (zapinając obręcz, wypuścić papier na zewnątrz), brzegi posmarować lekko masłem klarowanym.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, kakao, cukier, proszek, sól, pokrojone zimne masło oraz jajko, wyrabiać: interwał 2 minuty.
- Ciasto podzielić na 3 części, 2/3 wyłożyć palcami po kawałku na dnie tortownicy i brzegach obręczy do wysokości około 2-3 cm
1/3 ciasta włożyć do lodówki. - Umyć i osuszyć naczynie miksujące
- W naczyniu miksującym umieścić twaróg sernikowy, cukier, budyń, skrobię oraz jajka.
- Składniki wymieszać delikatnie za pomocą kopystki, następnie zakłądamy miarkę na pokrywę naczynia miksującego i ustawiamy 1 min., obr.7, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Masę serową wyłożyć na uprzednio przygotowany spód ciasta.
- Umieścić ciasto w rozgrzanym piekarniku i piec 50 min (góra dół), po tym czasie górę przykryć folią aluminiową i dopiec SAM DÓŁ jeszcze 10 minut.
- Po upieczeniu sernik przestudzić, przechowywać w lodówce
Smacznego!
Przepis jest przerobioną na termomiks wersją przepisu na sernik z malinami dostępnego na stronie Kwestia Smaku.
Kruche ciasto i posypka
Masa serowa
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Przyjęcie
Bufet
Wakacje
Urodziny
Urodziny dziecka
Piknik
Grill
Prezent
Dzieci w kuchni
Gotowanie na co dzień
Wiosna
Lato
Jesień
Zima
Walentynki
Karnawał
Wielkanoc
Dzień Matki
Halloween
Boże Narodzenie
Sylwester
Chiński Nowy Rok
Dzień Ojca
Dzień Babci i Dziadka
Łatwe
Naturalne
Szybkie
Podwieczorek
Deser
Ciasto
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
viola309: Proszę się nie obawiać, choć zapewne to kwestia twarogu. Osobiście polecam wyłącznie "Mój ulubiony" z Wielunia, nie trzeba niczego podpiekać, owoce nie opadają, zawsze wychodzi Smacznego i cieszę się, że smakowało!
Zrobiłam i ja.ser po zmiksowaniu byl wręcz płynny i obawialam się ze maliny opadną na dno.podpieklam spod przez 10 minut i na to ser.Ciadto jedt pyszne i b.efektownie wygląda .Polecam.
ciekawy przepis. Polecam
Ten sernik jest wyśmienity!Przepis dopasowałam do swoich kubków smakowych 😊dodając 50g więcej cukru do masy bo daję twarog niemielony z kostki i trochę aromatu migdałowego czy waniliowego a na górę same maliny dość gęsto i odrobiną soku z malin(wtedy tak się skrystalizuje !mega !)Spód wczesniej podpiekam z 10minut i czas pieczenia calego ciasta zdecydowanie max 45-50minut wyjmuję i dojdzie przy studzeniu!Jest to jeden z najlepszych i najprostszych przepisów!Polecam!
PALCE LIZAĆ.GORĄCO POLECAM
Przepis fajny smakuje rewelacyjnie polecam
Leonek2013: polecam, robiłam już wielokrotnie, ten sernik nie może się nie udać, proszę tylko zwrócić uwagę, żeby twaróg był dobrej jakości.
Koniecznie musze wyprobowac, bo wyglada obłędnie -)))
rusek8888: Bardzo się cieszę, pozdrawiam
Ciasto wyszło bardzo dobrze wszystkim gością smakowało. Polecam