thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
3h 0min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 05/08/18
zmieniono dnia: 02/05/22

Składniki

Sernik z owocami

Kruche ciasto i posypka

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 20-25 gramów kakao naturalne, niesłodzone
  • 110 gramów cukru, drobnego
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypty soli morskiej
  • 150 gramów masła, niesolonego, zimnego
  • 1 jajko

Masa serowa

  • 1000 gramów twarogu, sernikowego
  • 150-160 gramów cukru, drobnego
  • 1 budyń waniliowy, w proszku
  • 1 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 jajka

Owoce

  • 400 gramów malin
  • 2 brzoskwinie lub nektaryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Kruche ciasto i posypka
  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
  2. Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Dno tortownicy o średnicy około 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia (zapinając obręcz, wypuścić papier na zewnątrz), brzegi posmarować lekko masłem klarowanym.
  3. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, kakao, cukier, proszek, sól, pokrojone zimne masło oraz jajko, wyrabiać: interwał 2 minuty.
  4. Ciasto podzielić na 3 części, 2/3 wyłożyć palcami po kawałku na dnie tortownicy i brzegach obręczy do wysokości około 2-3 cm
    1/3 ciasta włożyć do lodówki.
  5. Umyć i osuszyć naczynie miksujące
  6. Masa serowa
  7. W naczyniu miksującym umieścić twaróg sernikowy, cukier, budyń, skrobię oraz jajka.
  8. Składniki wymieszać delikatnie za pomocą kopystki, następnie zakłądamy miarkę na pokrywę naczynia miksującego i ustawiamy 1 min., obr.7, aż do uzyskania jednolitej masy.
  9. Masę serową wyłożyć na uprzednio przygotowany spód ciasta.
  10. Na masę ułożyć maliny z brzoskwiniami/nektarynami
  11. Na owoce zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta
  12. Umieścić ciasto w rozgrzanym piekarniku i piec 50 min (góra dół), po tym czasie górę przykryć folią aluminiową i dopiec SAM DÓŁ jeszcze 10 minut.
  13. Po upieczeniu sernik przestudzić, przechowywać w lodówce
    Smacznego!
    Przepis jest przerobioną na termomiks wersją przepisu na sernik z malinami dostępnego na stronie Kwestia Smaku.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze