Czas przygotowania
10h 10min
Czas całkowity
11h 15min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
Sernik Pistacjowy
- 250 g Ciastka oreo
- 50 g masło
- 1000 g Twaróg sernikowy z wiaderka
- 250 g pasta pistacjowa, niesolona
- 135 g Smietanka 36%
- 250 g Cukier puder
- 5 jajek
- 50 g maka ziemniaczana
- 100 g biała czekolada
- 70 g śmietana 30%
- 2 łyżki pasty pistacjowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Tortownicę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 150stopni C góra - dół. Do naczynia miksujacego dodać ciasta oreo oraz masło, rozdrobnić 10s/obr.10. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową.
- Do naczynia miksującego dodać twaróg sernikowy podzielony na kawałki, pastę pistacjową, śmietankę 36%, cukier drobny, mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy 1 min30s/obr. 4 w trakcie dodając po jednym jajku przez otwór w naczyniu miksującym. Na najniższym poziomie piekarnika położyć płaskie naczynie żaroodporne z wodą. Masę serową przelać na przygotowany wcześniej spód. Sernik piec przez około 1 godz. (do momentu ścięcia się powierzchni sernika). Po tym czasie zostawić sernik w piekarniu przy uchylonych drzwiczkach na min. 2 godz. do całkowitego ostudzenia. Następnie odstawić sernik do lodówki najlepiej na całą noc. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego dodać białą czekoladę, śmietankę 30% oraz 2 płaskie łyzki pasty pistacjowej. Podgrzewać 4min/70 stopni/"Obroty wsteczne" /obr. 1. Powstałą polewą polać sernik i ponownie schłodzić w lodówce min. 2 godz. Smacznego!
SPÓD OREO
MASA SEROWA
GANACHE PISTACJOWY
Porady
Sernik można udekorować płatkami róż i malinami. Pasta pistacjowa powinna być bez żadnych dodatków niesolona. Sernik pieczemy do momentu ścięcia.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?