- TM 5
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki
- 250 g margaryny
- 2 jajka całe
- 200 g śmietany kwaśnej i gęstej
- 2-3 łyżeczki cukru
- 50 gramów drożdży
Nadzienie
- Powidła/Krem czekoladowy, np.Nutella
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Drożdże wymieszać z cukrem w kubeczku. Na chwilę odstawić do wyrośnięcia.
Do"Blokada naczynia miksującego" wlej zaczyn, dodaj mąkę, margarynę w kawałkach, jaja i śmietanę. Wyrobić 2 min/"Ciasto" .
Jeżeli ciasto za bardzo się klei (powinno odchodzić od ręki) możesz dodać jeszcze dwie łyżki mąki. Wyrobić 2 min/"Ciasto" .
Wyciągnij ciasto z "Blokada naczynia miksującego" za pomocą kopystki, przez chwilę jeszcze wyrabiaj w rękach, aby ciasto dostało powietrza. Następnie zawiń ciasto w ściereczkę i na 20 min zostaw pod przykryciem.
Ciasto dzielimy na 5-6 części. Każdą część rozwałkowujemy na krążek i dzielimy na 8 trójkątów (kroimy tak jak pizzę). Na każdy trójkąt nakładamy powidła lub inne nadzienie. Zawijamy formując rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Rogaliki pieczemy w gorącym piekarniku (180st) przez ok.15-20 minut (aż się zarumienią).
Zaczyn
Ciasto
Porady
Rogaliki można przygotować też w wersji wytrawnej ze słonym nadzieniem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Robiłam je wczoraj i niestety zniknęły w mgnieniu oka, do środka dałam własną "nutelle" - powidła śliwkowe z orzechami laskowymi i włoskimi poprostu REWELACYJNE super pyszne i już muszę robić następne bo dzieci chcą
pychota!! i co ważne na drugi dzień rónież pyszne i świeże
Polecam
Koniecznie trzeba dodać miękką margarynę, nie proto z lodówki. Ciasto świetnie wyrosło. Ja dodałabym jednak 5 łyżek cukru zamiast 3 Ale to rzecz gustu. Wolę kwaśną konfiturę śliwkową w środku stąd większa ilość cukru. Nie można za bardzo podpiec, bo końcówki robią się zbyt chrupiące. Poza tym PYSZNE!!!
Przepyszne😁 robię dzisiaj kolejną porcję bo w weekend zniknęły raz dwa z talerza😊 robiłam z serem,dziś wersja z marmoladą.
Lux
Robiłam je dziś, dałam mąkę pszenną pełnoziarnistą i nie wiem czy przez nią ale wyszły kiepskie. a nutella w czekolade sie zamieniła
ciasto rzeczywiście trochę się kleiło,ale ogólnie rogaliki wyszły pyszne