thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
3h 0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Dodatkowo:

  • konfitura do nadziania pączków
  • cukier puder do posypania

Ciasto

  • 25 g wódki lub spirytusu
  • 150 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 90 g drobnego cukru do wypieków
  • 80 g mleka
  • 250 g śmietany kremówki 30%, letniej
  • 8 żółtek
  • 21 g drożdży suchych
  • 500 g mąki pszennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną przesiać do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , wymieszać z suchymi drożdżami  Dodać pozostałe składniki i wyrobić 6 min/Ciasto"Ciasto" . Dodać roztopione masło i wyrobić dalej 3 min/Ciasto"Ciasto" . Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

    Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na stolnicę oprószoną mąką, ponownie przykryć i odstawić do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).

    Po wyrośnięciu smażyć pączki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron. Po usmażeniu odkładać na ręczniczek kuchenny do odsączenia. Nadziewać konfiturą przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania pączków.

Porady

Starać się nie dosypywać mąki pomimo, że ciasto będzie się kleić - ale takie ma być by po usmażeniu pączki były mięciutkie i pulchne.

Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki.

 

Po usmażeniu pączki można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pączki warszawskie

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: