Składniki
ciasto
- 3 jajka cale
- 2 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM
- 1 łyżki cukru pudru
- 220 g mąki tortowej
- 160 g mleka 3,2 %
- 20 g rumu
- 1 szczypty soli
- olej do smażenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Żóltka oddzielić od białek.
Do suchego "Blokada naczynia miksującego" włożyć białka i ubić ze szczyptą soli 2min/obr.4, przełożyć do innego naczynia.
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, utrzeć za pomocą motylka 4min/obr.3
Po 2 minutach dodawać powoli przez otwór w pokrywie mąkę, mleko i rum.
Zgarnąć kopystką, dodać ubitą pianę z białek, wymieszać 30s/obr.2
Ciasto przełożyć do worka cukierniczego (jak nie mamy to można lać łyżką) i małym strumieniem wyciskać na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor. Można tworzyć dowolne kształty. Odsączyć na ręczniku papierowym. Można udekorować cukrem pudrem.
Wykonanie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?