thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--

Składniki

Masa do tortu

  • 1 spód biszkoptowy na wyłożenie dna tortownicy lub 2 paczki ciasteczek biszkoptowych
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 1 kopiata łyżka cukru pudru
  • 30-40 dag borówek leśnych
  • 1 galaretka "owoce leśne" rozpuszczona w szklance wrzącej wody
  • 2 galaretki "owoce leśne" rozpuszczone wdł. przepisu
  • 0,5 litra borówki amerykańskiej
  • 0,5 litra malin

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1 galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia.

    2 pozostałe galaretki rozpuścić według przepisu i pozostawić do lekkiego stężenia

    -Do naczynia miksującego wlać schłodzoną śmietanę, założyć motylek i ubijać ok. 1min/obr.4 (śmietana musi być ubita, w razie potrzeby wydłużyć czas ubijania)

    -Do ubitej śmietany dołożyć jedną łyżkę cukru pudru i dolać 1 tężejącą galaretkę (250ml), wymieszać: 30s/obr.4-5. Po wymieszaniu do masy dodać lekko rozgniecione borówki leśne i ponownie wymieszać 30s/obr.4-5

    -Gotową masę wylać na biszkopt w tortownicy i wstawić na pół godziny do lodówki.

    -Następnie na masę wyłożyć pozostałe owoce(maliny i borówki amerykańskie) i zalać tężejącą galaretką

    -Pozostawić w lodówce na całą noc.

    -Przechowywać w lodówce.

     

    WSKAZÓWKI:

    Zamiast owoców leśnych można użyć truskawek(1kg), tylko wtedy należy rozpuścić galaretki truskawkowe a do masy należy dodać 30-40 dag rozgniecionych owoców.

Porady

Przepis na biszkopt znajduje się w książce: "Dobre gotowanie", str. 99 lub "Radość gotowania", str.214

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Jagodowo-malinowy torcik Ani M.

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 31, 2012 at 12:05

    Dzień dobry. Przepis prosty  i łatwy do wykonania a zarazem bardzo dobry. Polecam innym użytkownikom. Krystyna

  • sierpnia 27, 2012 at 20:16

    Ania M - autorka tegoż przepisu- opublikowała na przepisowni aż jeden przepis, właśnie ten!  GRATULUJĘ  wspaniałych klientów!  To się nazywa dyscyplina! Poniekąd, torcik zasługuje na wypróbowanie, wygląda bardzo apetycznie.Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • sierpnia 27, 2012 at 17:38

    Pani Aniu , jest pyszny ! Oddany klient Zbyszek (dzieki za namówienie mnie na zakup  tmrc_emoticons.p )

  • sierpnia 24, 2012 at 14:38
    5.0

    Zrobiliśmy  torcik  ale z samych  malin - tez  bardzo  pyszny  szczególnie  że  jestem milośnikiem  malin. Szybko   sie skonczył - ale  teraz  w te upalne dni  - to znakomity  pomysł ! No - takie wyroby  to lubię ! pozdrawiam

  • sierpnia 24, 2012 at 14:25

    Chcę zauważyć, że głosowanie na wybrany przepis trwa od 20 sierpnia, a zagłosować można przechodząc ze strony głosowania na przepis. To, że ktoś docenia przepis i daje mu standardowe gwiazdki nie ma wpływu na konkurs.


     

    Pozdrawiam Mixi

  • sierpnia 23, 2012 at 22:01

    Odpowiadam sama dla siebie i innych: w/g Mixi wszystko jest o.k. Dla mnie - NIE!

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • sierpnia 23, 2012 at 15:17

    Aneczko , wiesz że smaczny ja go wczoraj ponownie robiłam  tyle że z karteczki, ale od teraz tutaj bede zaglądała(dzięki za namiary) . Apropos , czemu nie dałas jeszcze pozostałych przpisów tych ulepszonych???. Pychotka  i głosik dla bratowej. Jadwiga

  • sierpnia 23, 2012 at 11:47

    czy można użyć zamrożonych owoców ???czy nie popsuje smaku?

  • sierpnia 22, 2012 at 14:15

    Ciociu, wiesz że robisz najlepsze ciasta , a ten jest moim najulubieńszym. Dajeci głos i dużego buziaka. Kamil

  • sierpnia 22, 2012 at 11:34

    Dodałam głos i dodaje komentarz Pani Aniu, bo to ten sam torcik który jedliśmy na imieninach w firmie i jak pamiętam zniknął w mgnieniu oka co swiadczyło o tym że był pyszny. Jest w moich zapiskach i przekazuje go dalej. Pozdrawiam .Dorotka