thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 04/05/12
zmieniono dnia: 07/05/12

Składniki

BISZKOPT

  • 6 jaj
  • 40 g Mąki ZIEMNIACZANEJ
  • 100 g mąki pszennej
  • 170 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

krem I

  • sok z dwóch cytryn
  • 2 szklanki wody
  • 2,5 budynie smietankowe
  • 220 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka

KREM II

  • 600 ml śmietanki 30%
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 2 łyzkach wody
  • 25 herbatników petit-bery
  • 1 mała buteleczka wódki cytrynówki

lukier

  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyzki wódki cytrynówki
  • sok z cytryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. załozyć motylek, wlać białka, dodać szczyptę soli ustawić thermomix na 4 min/obr4,


    po dwóch minutach wsypać cukier z cukrem wanilinowym, po kolejnej minucie zmiejszyć obroty na 1,5 


    wlać żółtka, wsypac mąkę, wylać na blachę, upiec ok 20-25 min

  2. KREM I:


    do naczynia miksującego wlać szklankę wody, dodać sok z dwóch cytryn, 110g cukru, zagotować 3 min/100stopni.obr1,5


    budyń rozpuścic w szklance wody, wlać przez otwór do gotującej masy, gotować dalej 3 min/100stopni/obr2


    do gorącej masy dodać masło i zmiksować 15 sekund /obr5


    przestudzić, dodać 110g cukru i dwa żółtka, zmiksować 20 sek/obr5, wylać na upieczony biszkopt


     

  3. KREM II:


    do suchego i czystego naczynia włożyćmotylek, wlać  schłodzona śmietankę, ubijać 30 sekund obr4, wlać żelatynę i cukier wanilinowy ubić na sztywno, wyłożyc na krem budyniowy


    na wierzchu ułożyc herbatniki, każdy polać wódką

  4. LUKIER:


    do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać wódkę i sok z cytryny wymieszać 20 s/obr4, wylać na wierzch ciasta

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CYTRYNOWIEC

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 15, 2018 at 17:35

    Dzien dobry, 2,5budynia w jednej szklance wody?? tmrc_emoticons.)alicj@:

  • grudnia 14, 2018 at 08:42

    Czy uzywal ktos zelatyny w tych zelowych platach? Mam dostep tylko do takiej a nie wiem ilosciowo jak to odpowiada normalnej zelatynie w proszku:/ dziekuje z gory za pomoctmrc_emoticons.)

  • stycznia 30, 2016 at 08:16

    Ciasto bardzo dobre, Polecam ten przepis

  • marca 3, 2015 at 16:49
    5.0

    Ciasto bardzo dobre! Nie jest słodkie, aromat cytrynowy.

    Ja robiłam z identycznego prawie przepisu z książki = 100 nowych ciast siostry Anastazji.

    Kilka uwag: śmietanka powinna być chłodna, można ją włożyć do zamrażarki na 10-15 minut przed ubiciem. Naczynie musi być suche i je również można włożyć na chwilę do lodówki.

    Jestem Agata Smile


    Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.


    Antoine de Saint-Exupéry

  • stycznia 2, 2015 at 23:35

    Bardzo się ciesze że smakowało, pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Alicj@

  • stycznia 2, 2015 at 15:06

    Witam!Ciast bardzo dobre-mialam jeszcze troche smietany(mniej niz w przepisie-ale co tam!)-na pewno zrobie go w najbliższym czasie jeszcze raz żeby sobie utrwalic nawyki tmrc_emoticons.p.Fakt -w sumie robi sie go szybko łatwo i przyjemnie.Dziekuje za pomoc. POZDRAWIAM

  • stycznia 1, 2015 at 16:15

    Bedzie dobrzetmrc_emoticons.))

    Alicj@

  • stycznia 1, 2015 at 15:19

    Ciasto upieklam chociaż nie bez kłopotów. Biszkopt rewelacja, ale nie wyszla mi warstwa ze śmietaną-zrobilam masłotmrc_emoticons.(.Lukier jest plynny i splywa po cieście, a masę budyniowa nalezy wylewac na ciasto jak dość dobrze przestygnie bo te tez spływa-no coz to sa sugestie dla mniej wprawnych w pracy z termomixem.Teraz czekam żeby wszystko przeszło i będę próbować o rezultatach poinformujetmrc_emoticons.)

  • grudnia 30, 2014 at 16:23

    witam, 180 stopni, pozdrawiam tmrc_emoticons.)

     

    Alicj@

  • grudnia 29, 2014 at 20:46

    W jakiej temperaturze pieczemy ciasto?Chcę go zrobic jutrotmrc_emoticons.)

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY