Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
--
- TM 31
opublikowany: 06/12/12
zmieniono dnia: 07/02/18
Składniki
Ciasto
- 150 g mleka
- 150 g masła lub margaryny
- 150-170 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2-3 jajka kurze (zależy od wielkości)
- 55 g drożdży
- 700 g mąki pszennej Lubella
- 20 g oleju
Kruszonka
- 100 g masła lub margaryny
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 50 g wiórek kokosowych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć składniki na kruszonkę w/g podanej kolejności i miksujemy 12sek/obr6 gotową kruszonkę przekładamy do innego naczynia.Kruszonka wyjdzie cała więc nie trzeba myć naczynia
- Do "Blokada naczynia miksującego" wlać mleko, włożyć maslo cukier i cukier waniliowy,drożdże,jajka i mieszamy 2min/37*/obr4 Nastepnie dodajemy mąke i olej i wyrabiamy 3min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" Gotowe ciasto wykladamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Mokrymi rękoma wyrównujemy ciasto,układamy kruszonkę na ciasto i wstawiamy blaszkę do zimnego piekarnika. Pieczenie:
20minut -50*c
15minut -100*c
25minut - 170*c
Ja blaszkę z ciastem wkładam na krate z piekarnika i piekę na dolnej szynie. Ciasto zawsze się udaje.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Grażyna Kamińska: dzięki, tak czułam że powinno być w miarę luźne. Może to też kwestia mąki. Dziś dałam 600 g, wyrobiło się zgrabnie "w kulkę", ale mokre ręce przy rozkładaniu rzeczywiście się przydały pod kruszonkę wrzucułam jabłko i wiśnie. Rośnie cudnie. Super przepis, dzięki. To będzie przepis na MOJĄ drożdżówkę. Innych już nie szukam. Pozdrawiam.
Ciasto nie jest bardzo gęste jest lużne, po wyjęciu na blaszkę wyrównuję ciasto zmoczonymi rękoma w ciepłej wodzie sypię kruszonkę i wstawiam ciasto do piekarnika i dalej postępuję jak w przepisie . przepis polecam ciasto zawsze się udaje i jest pyszne moje wnusie uwielbiają
Podpowiedzcie mi proszę, jaka powinna być konsystencja tego ciasta. Moje nie wyrosło, bo miałam podejrzane drożdże i zaryzykowałam ... Ale było bardzo zwarte, rąk przy rozkładaniu na blaszce nie upaprało. Dajcie znać, bo będę robiła powtórkę i chcę, żeby było jak należy. Prostota przepisu mnie urzekła, będę ćwiczyć dalej
Cieszę się że ciasto smakuję Pozdrawiam
Najlepsze!🧡
Grabowska
Bardzo smaczne. Szybkie, łatwe i pyszne! Aby było bardziej kokosowe, do ciasta rownież dodałam wiórków kokosowych.
Potwierdzam ciasto jest bardzo dobre i można piec z owocami i bez Pozdrawiam serdecznie
Jutro bedzie ze śliwkami. Pychotka
Potwierdzam - zawsze się udaje. Ja robię je z sezonowymi owocami i kruszonką bez kokosu. Trzeba wtedy troszkę dłużej piec.
Pani Grazynko przepis rewelacyjny. Ciasto wspaniale w smaku zrobilam z truskawkami. W przypadku dodania owocow musialam wydluzyc czas pieczenia o 20 minut. Dziekuje za prosty i szybki przepis na drozdzowke
Are you sure to delete this comment ?