thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Masa kakaowa

  • 0,25 litra mleka, szklanka
  • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao

Ciasto

  • 2 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
  • 1 płaskie łyżki bułki tartej
  • 250 gramów mąki
  • 250 gramów cukru
  • 2 jaja

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta
  1. Na początku w oddzielnym garnku gotujemy kakao z mlekiem i studzimy.

     

  2. Jaja utrzeć z cukrem TM na gładką masę 1 min/obr.4

  3. Połączyć z przestudzonym kakao, wymieszać 30s/obr.4

  4. Dodać pozostałe składniki: mąkę, bułkę tartą, proszek do pieczenia.

  5. Wszystko dokładnie jeszcze raz wymieszać 1 min/obr.4

  6. Ciasto przekładamy do formy babkowej, ja akurat miałam forme w kształcie róży. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.

  7. Pieczemy około 40 minut.Sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy.

Porady

Na koniec posypujemy cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Babka kakaowa BEZ MASŁA puszysta

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?