- TM 5
Składniki
Ciasto
- 100 g mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 170 g masła
Nadzienie
- 250 g brązowego cukru
- 65 g masła, w temperaturze pokojowej
- 2,5 łyżki cynamonu
Polewa
- 250 g cukru
- 55 g masła
- 125 g serka kremowego, np. Ulubionego
- 10 kropli aromatu waniliowego
- 1/8 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
SILPAT® - mata do pieczenia
-
Ben - płaska forma kamionkowa
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Masło roztapiamy w garnku.
- Mieszamy czas 3 min/temp. 37/obr.3Ściągamy pokrywę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 min
- Dodajemy mąkę, sól i jajka. Wyrabiamy ciasto czas 5 min/"Ciasto"
- Dodajemy roztopione, zimne masło i ponownie wyrabiamy czas 3 min/"Ciasto" . Ciasto będzie lekko klejące. Miskę, w które będzie rosło ciasto oprószamy mąką – zapobiegnie to przywarciu ciasta do miski.
- Ciasto zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Po godzinie, uderzamy w ciasto pięścią i krótko wyrabiamy. Stolnice podsypujemy mąką i wałkujemy prostokąt.
- Składniki odważyć w TM, wymieszać 10s obroty 4.
Nadzienie wykładamy na rozwałkowane ciasto, rozsmarowujemy równo.
Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i kroimy na plastry ok. 2cm. Smarujemy jajkiem.
Piekarnik rozgrzewamy d0 180 stopni (ja u siebie piekę na termoobiegu).- Pieczemy ok. 15 minut, aż będą rumiane.
- Zmielić cukier 20sekund obroty 9
- Dodać masło, serek, aromat i sól. Podgrzać 2 minuty/37stopni/obroty 2
- Gorące jeszcze drożdżówki polać ciepłą polewą.
Ciasto
Nadzienie
Polewa
Porady
Można zamienić nadzienie na maliny (nawet mrożone), jagody, czekoladę lub dowolny dodatek.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Super wychodzą, sa pyszne. Jedynie co to mniej cukru.
Przeeepyszne robię już kolejny raz. Ciasto mięciutkie, samo rozpływa się w ustach i ten obłędny zapach cynamonu podczas pieczenia
Obłędne! Tylko popieram że za dużo cukru. Zmniejszyłam o ponad połowę 😉
Przepis super. Testowałam z mniejsza ilością cukru w nadzieniu i polewie i zdecydowanie będę powtarzać wypieki.
A czy ktoś dla odmiany robił lub ma pomysł jak najlepiej wykonać nadzienie czekoladowe?
Mimo redukcji cukrów o połowę i tak bylo dalej przesłodkie ale bardzo dobre
Bardzo smaczne,na drugi dzień nadal mięciutkie.Ciasto bardzo dobre jednak za dużo cukru w nadzieniu i w polewie polecam zredukować jego ilość. Do tej pory to najlepszy przepis jaki dotychczas znalazłam na bułeczki cynamonowe,polecam
Mega pyszne ...zamiast nadzienia daje mix mrożone maliny, jeżyny, truskawki w zależności co mam w zamrażarce. Wychodzą super 😋
Są cudowne.Do polewy i nadzienia trzeba dodać zdecydowanie mniej cukru , tak o połowę .Polecam wszystkim łasuchom.
wspaniałe wspaniałości,,,,POLECAM !!!! zredukowałam ilość cukru.
Dzień dobry, chciałabym się dowiedzieć czy, ktoś z Was próbował zamienić cukier na ksylitol w polewie i czy wyszło?
Are you sure to delete this comment ?