- TM 31
Składniki
Ciasto - pasta fillo
- 500 gramów mąki
- 220 gramów wody o temp. pokojowej
- 2 szczypty soli
- 40 gramów oleju z oliwek
Nadzienie
- 500 gramów baklazanòw
- 40 gramów oleju z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sòl, pietruszka
- 250 gramów ricotty lub miekkiego twarozku
- 45 gramów pomidorów suszonych z oleju
- sòl, pieprz, tymianek
I jeszcze
- roztopione maslo do smarowania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Nadzienie: baklazany oczyscic, pokroic w gruba kostke, wlozyc do durszlaka, posolic, zostawic na 30min, by stracily gorycz. Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc czosnek i pietruszke: 5sek / obr 7. Dodac odcisniete baklazany i olej: 15min / 100° / "Obroty wsteczne" / obr "Mieszanie" . Nastepnie dodac ricotte, tymianek, sòl, pieprz: 10sek / obr 5.
Ciasto rozwalkowac bardzo cieniutko, na kwadraty 10x10cm. Wszystkie posmarowac roztopionym maslem, foremke tez, z wierzchu. Ukladac po 3 kwadraty na foremce, "tlustym" do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku: 180° / do zrumienienia ( ok 10min, nie przypiec za mocno! ). Uwaga ! - koszyczki piec przez 2-4 min, ustawione " w dòl". 2-4 min potrzeba, by lekko stwardnialy. Nastepnie przekrecamy delikatnie "do gòry", i tak pieczemy do zrumienienia. Zostawiamy do ostygniecia. Napelniamy kremem baklazanowym, dekorujemy pomidorkami, posypujemy pieprzem.
Jesli ktos nie lubi baklazanòw, moze spokojnie zastapic farsz innym.
Ciasto
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Do wypròbowania, kochanie, polecam
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
do wypróbowania super przepis
Wiosna przyszla na calego Kròtki rekaw, wygodne buty, butelka wody w reke, usmiech na twarzy i w rejs, kiedy sie da Piekna sprawa Buziaki dziewczyny
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Oj masz racje Haniu, tyle przepisow do wyprobowania i co jeden to lepszy. Fajny pomysl z tymi koszyczkami. Oczywiscie dodaje do wyprobowania. Pozdrawiam Verciu
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Nie starczy życia do próbowania wszystkiego. Dodany do kolekcji i na pewno będzie zrobiony Vercia wiosna przyszła i masz jeszcze większy zapał do przepisowni. Buziaczki
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Polecam Grazynko Jesli nie lubisz baklazanòw, bo nie kazdy lubi, zmienisz nadzienie Aby tylko nie bylo za suche, ani za plynne Buziaczki
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Verciu, ale pyszności ,kolejny przepis do wypróbowania
Are you sure to delete this comment ?