Składniki
ROLADY
- 150 g wędzonego boczku, pokrojonego na mniejsze kawałki
- 400 g piersi z indyka + polędwiczka (łącznie), pokrojone na kawałki, najlepiej lekko zmrożone
- 1 całe surowe jajko
- 1/2 bułki, namoczonej w mleku
- sól, pieprz, przyprawa warzywna do smaku
- 700 g wody
I FARSZ PIECZARKOWY
- 200 g pieczarek
- 50 g cebuli
- 20 g oleju
- 1 całe surowe jajko
- sól, pieprz do smaku
II FARSZ POMIDOROWO - SEROWY
- 200 g sera feta lub mozzarella, pokrojonego w kostkę
- 50 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych, pokrojonych
- 1 szczypta suszonej bazylii
- pieprz do smaku
- sól do smaku, jeżeli użyjemy sera mozzarella
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.DO NACZYNIA MIKSUJĄCEGO WŁOŻYĆ POŁOWĘ MIĘSA – OCZYWIŚCIE MIĘSO POKROJONE NA MNIEJSZE KAWAŁKI, NAJLEPIEJ LEKKO ZMROŻONE - ROZDROBNIĆ 10 S/OBR. 7. PRZEŁOŻYĆ DO INNEGO NACZYNIA. Z POZOSTAŁYM MIĘSEM CZYNNOŚĆ POWTÓRZYĆ.
2. DO NACZYNIA MIKSUJĄCEGO WŁOŻYĆ POKROJONY NA MNIEJSZE KAWAŁKI BOCZEK - ROZDROBNIĆ 3 S/OBR. 7.
3. DODAĆ DO BOCZKU WCZEŚNIEJ ZMIELONE MIĘSO, PRZYPRAWY, JAJKO ORAZ NAMOCZONĄ W MLEKU BUŁKĘ. WYROBIĆ 1 MIN/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
DO NACZYNIA MIKSUJĄCEGO WŁOŻYĆ CEBULĘ - ROZDROBNIĆ 3 S/OBR. 5. KOPYSTKĄ ZGARNĄĆ CEBULĘ NA DNO NACZYNIA MIKSUJĄCEGO.
2. DODAĆ PIECZARKI - ROZDROBNIĆ 3 S/OBR. 4.
3. DODAĆ OLEJ, DUSIĆ 2 MIN 30 S/VAROMA/OBR. 1.
4. FARSZ WYSTUDZIĆ, WBIĆ JAJKO, PRZYPRAWIĆ I WYROBIĆ 7 S/"Obroty wsteczne" /OBR. 4.
WYROBIONE MIĘSO PODZIELIĆ NA 2 CZĘŚCI. ROZPROWADZIĆ MASĘ MIĘSNĄ NA FOLII SPOŻYWCZEJ. NA JEDNĄ CZĘŚĆ NAŁOŻYĆ FARSZ PIECZARKOWY, NA DRUGĄ MASĘ FARSZ POMIDOROWO – SEROWY. CAŁOŚĆ ZWINĄĆ JAK ROLADĘ. KOŃCÓWKI FOLII PODŁOŻYĆ POD SPÓD ROLAD (ZAWINĄĆ). OTRZYMANE W TEN SPOSÓB DWIE ROLADY UMIEŚCIĆ NA PRZYSTAWCE VAROMA.
2. DO NACZYNIA MIKSUJĄCEGO WLAĆ WODĘ, NAŁOŻYĆ PRZYSTAWKĘ VAROMA, GOTOWAĆ NA PARZE 40 MIN/VAROMA/OBR. 1. OSTUDZIĆ, USUNĄĆ FOLIĘ I POKROIĆ ROLADY NA PLASTRY.
MIĘSA:
I FARSZU:
ETAP KOŃCOWY - PRZYGOTOWANIE ROLAD:
Porady
ROLADY ŚWIETNIE SMAKUJĄ NA CIEPŁO JAKO DANIE GŁÓWNE NP. Z RYŻEM, LUB ZIEMNIAKAMI I DOWOLNĄ SURÓWKĄ ALBO NA ZIMNO, JAKO PRZEKĄSKA.
DOBRZE KOMPONUJĄ SIĘ Z BIAŁYM WYTRAWNYM LUB PÓŁWYTRAWANYM WINEM.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
A ile ma być pierśi z indyka a ile polędwiczki ??? :O bo razem to 400g.
Zrobiłam dzisiaj,bardzodobre,polecam
dzięki agati cieszę się, że smakowały. O to właśnie chodzi
te roladki są rewelacyjne!! robiłam je już 3 razy za każdym razem coś zmieniam i co raz to lepsze Dzięki za fantastyczny smakowity przepis
Haniu cieszę się bardzo
Rolady są super moi panowie są już ich fanami
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
dzięki Marzenko
Super przepis, wygląda smakowicie dodaje do wyprobowania
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Elunia skuś się nie pożałujesz....
Kalucha trzeba dosyć ciasno zawinąć, żeby nadać im kształt, bo inaczej po odwinięciu folii nie będziesz miała rolady - tak żeby mięsko ściśle przylegało do farszu
Czy te rolady trzeba ciasno owinąć tą folią ? nie mam doswiadczenia z TM Wyglądaja nieziemsko Ale bym zaskoczyła rodzinke
Are you sure to delete this comment ?