- TM 31
Składniki
Ciasto naleśnikowe
- 350 mleka lub wody, ml
- 2 jaja
- 20 g drożdży świeżych
- 1 mąka pszenna pełnoziarnista, szklanka
Budyń
- 1 opakowanie budyniu bez cukru
- 400 ml mleka
- stevia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wlałam mleko (300 ml) i stevię do naczynia, nastawiłam czas na 5 minut, temp. 100 stopni, obroty poz. 2, gdy mleko zaczęło wrzeć to dodałam rozmieszany proszek budyniowy w pozostałym zimnym mleku. Budyń zagęszczał się potem około minuty na obrotach poz.2-3. Przelałam gotowy budyń do miski, dodałam musli i żurawinę. Przestudzoną masę nakładałam na naleśniki.
Zrobić zaczyn z drożdży i płynów - przełożyć do naczynia miksującego, nastawić temperaturę na 37 stopni, czas 2 minuty i włączyć obroty pozycja 1. Można dodać łyżkę mąki. Odczekać około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wymieszać czas 30 sekund pozycja 5-6. Można odstawić na około 15-30 minut, wtedy ciasto jest jeszcze bardziej pulchne, ale ja często smażę od razu i jak widać wychodzą Po tym czasie smażyć naleśniki, u mnie patelnia posmarowana olejem tylko przy pierwszym nałożeniu ciasta.
Nadzienie budyniowe
Ciasto naleśnikowe
Porady
Dużo przepisów na Thermomix znajdziesz tutaj:
//quchniawege.blogspot.com/2013/03/drozdzowe-nalesniki-z-budyniem.html
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Placuszki smażyłam już kilka razy. Do ciasta dodaję 1 łyżeczkę oleju i podczas smażenia nie daje oleju na patelnię. Placuszki robie o średnicy ok 10 cm i wtedy 2 przekładam budyniem, posypuję cukrem pudrem. Nie dawałam musli. Wolę owoce drobno pokrojone czy rodzynki lub żurawinę.
szkoda ze w skladnikach nie ma inf ze przyda sie zurawina i muesli
Wyśmienite!
Fajna masa budyniowa.
Jak dla mnie 5/5!
Z czym jeszcze - równie pysznym - można je podawać?
Pyszności polecam naprawdę warto je zrobic bo sa pyszne
Zrobiłam bo wyglądały naprawdę apetycznie, trochę mnie zaskoczyła konsystencja ciasta po odczekaniu tych 30 min. (była raczej wodnista) ale gdy tylko wylewałam porcje na patelnie pieknie się smażyły. Na pewno będę wracać, zawsze to trochę zdrowiej z razowej mąki. Pozdrawiam
Naleśniki wyglądają pysznie dodaje do wypróbowania budyń sama zrobie bo tak zdrowiej dzięki za przepis
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Zapowiada sie smacznie Tyle, ze budyn zrobie sama Do wypròbowania Pozdrawiam serdecznie
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni