Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Czekośliwka
- 500 g śliwka węgierka
- 100 g cukier
- 100 g gorzka czekolada, o zawartości min. 70% kakao
- 1 łyżki kakao
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. 500 g śliwek dokładnie myjemy,przekrajamy na pół i pozbawiamy pestek.
- 2. Przekładamy do naczynia miksującego.
- 3. Dodajemy 100 g cukru
- 4. Śliwki rozdrabniamy "Miksowanie" /1 min
- 1. Po rozdrobnieniu śliwek zdejmujemy miarkę
- 2.Gotujemy na własnych ustawieniach 100 st/35 min/obr 2 z prawej
- 3.Dodajemy 100 g połamanej czekoladyi 1 łyżkę kakao
- 1. Wszystko podgrzewamy na wlasnych ustawieniach 100 st/5 min/obr 2 z prawej
- Gorącą masę przelewamy do wyparzonych słoiczków i zakrecamy.
- 1. Do umytego pojemnika miksującego wlewamy 1 litr wody i umieszczamy słoiki w nakładce do gotowania na parze.Słoiki pasteryzujemy 10 minut.
PRZYGOTOWANIE
Gotowanie
Podgrzewanie
Przelewanie
Pasteryzacja
Porady
Zamiast cukru można użyć erytrytolu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze