thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Czekośliwka

  • 500 g śliwka węgierka
  • 100 g cukier
  • 100 g gorzka czekolada, o zawartości min. 70% kakao
  • 1 łyżki kakao

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    PRZYGOTOWANIE
  1. 1. 500 g śliwek dokładnie myjemy,przekrajamy na pół i pozbawiamy pestek.
  2. 2. Przekładamy do naczynia miksującego.
  3. 3. Dodajemy 100 g cukru
  4. 4. Śliwki rozdrabniamy Miksowanie"Miksowanie" /1 min
  5. Gotowanie
  6. 1. Po rozdrobnieniu śliwek zdejmujemy miarkę
  7. 2.Gotujemy na własnych ustawieniach 100 st/35 min/obr 2 z prawej
  8. 3.Dodajemy 100 g połamanej czekoladyi 1 łyżkę kakao
  9. Podgrzewanie
  10. 1. Wszystko podgrzewamy na wlasnych ustawieniach 100 st/5 min/obr 2 z prawej
  11. Przelewanie
  12. Gorącą masę przelewamy do wyparzonych słoiczków i zakrecamy.
  13. Pasteryzacja
  14. 1. Do umytego pojemnika miksującego wlewamy 1 litr wody i umieszczamy słoiki w nakładce do gotowania na parze.Słoiki pasteryzujemy 10 minut.

Porady

Zamiast cukru można użyć erytrytolu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Czekośliwka

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy