Składniki
prosty makaron chiński z tofu i warzywami
- 15 gramów Imbir korzeń
- 2 ząbki ząbek czosnku
- 5 gramów papryczka chili, świeża
- 10 gramów olej kokosowy
- 50 gramów makaron ryżowy
- 100 gramów cukinii
- 40 gramów marchewki
- 40 gramów cebula
- 20 gramów sos sojowy
- 10 gramów sos rybny
- 10 gramów miodu
- 10 gramów sok z limonki
- 90 gramów tofu, świeże
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. do naczynia miksującego przekładamy obrany czosnek, imbir, papryczkę chilli bez pestek. Rozdrabniamy 5s/obr.5. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksująego.
2. Dodajemy 5 g oleju kokosowego. Smażymy 3 min/120 st.C/ obr.1.
3. w między czasie do garnka wlewamy wodę i gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
4. Cukinię i marchew kroimy w 2-3 cm słupki, cebulę w ćwiartki. Dodajemy do naczynia miksującego.
5. Dodajemy również sos sojowy, sos rybny, miód, sok z limonki. Dusimy 4 min/100st.C/obr. wsteczne 0,5.
6. w między czasie tofu kroimy w 1 cm kostkę i podsmażamy na patelni na reszcie oleju kokosowego, z każdej strony, tak aby powstała chrupiąca skórka.
7. Do naczynia miksującego dodajemy tofu, mieszamy kopystką.
8. Dodajemy ugotowany i odsączony z wody makaron ryżowy. Mieszamy 3-4s/obr. wsteczne 3,5.
przekładamy na talerze. Podajemy posypane kolendrą lub cebulką dymką.
Porady
1. do naczynia miksującego przekładamy obrany czosnek, imbir, papryczkę chilli bez pestek. Rozdrabniamy 5s/obr.5. Zgarniamu kopystką na dno naczynia miksującego.
2.Dodajemy 5 g oleju kokosowego. Smażymy 3 min/120st.C/obr.1.
w między czasie do garnka wlewamy dodę i gotujemy makaron zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.
3.Cukinię i marchew kroimy w 2-3 cm słupki, cebulę w ćwiartki. Dodajemy do naczynia miksującego.
4.dodajemy również sos sojowy, sos rybny, miód, sok z limonki. Dusimy 4 min/100st.C/ obr. wsteczne 0,5
5. W między czasie tofu kroimy w 1 cm kostkę i podsmażamy na patelni na reszcie oleju kokosowego, z każdej strony, tak aby powstała chrupiąca skórka.
6. Do naczynia miksującego dodajemy tofu, mieszamy kopystką.
7.dodajemy ugotowany i odsączony z wody makaron ryżowy. Mieszamy 3-4s/obr. wsteczne 3,5.
8. Przekładamy na talerz. Podajemy posypane kolendrą lub cebulką dymką.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?