Składniki
- 1000 g wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 g ryżu
- 330 g smietanki 30% lub 36%
- 3 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 cukier waniliowy
- 1/4 kostki masła
- 3 obrane, wydrążone z gniazd nasiennych jabłka, pokrojone w talarki lub małą kosteczkę
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia misującego "Blokada naczynia miksującego" wlać 1000g wody i sól włożyć koszyczek następnie wsypać ryż i gotować 30 min /100 C/obr1.
Wyłożyć koszyczek z ryżem, wylać wodę z naczynia misującego.
Do naczynia wlewamy śmietanke, dodajemy cukier, cynamon, cukier waniliowy 1 min obr. 6.
Następnie ustawiamy 5 min/obr 1 i dodajemy przez otwór po łyżce ryżu.
Miskę żaroodporną wysmarować masłem wkładając na przemian masę ryżową i jabłka. Na wierz poukładać masło.
Piec 40-45 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Polecam użyć ryżu arborio, do risotto. Jest bardziej okrągły,ma pękaty kształt i fajnie chłonie smaki pęczniejąc. Nie wolno go jednak płukać przed użyciem, aby ni stracił skrobi
zrobilam, pychotka, na niedzielne leniwe sniadanko dla calej rodziny-super!
dzieciom bardzo smakowalo
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
Dla nie lubiących jabłek proponuję opcję z bakaliami
życzę smacznego
Bardzo smaczny Tyle, ze z mlekiem i rodzynkami
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Ja bardzo często robię ryz zapiekany z jabłuszkami, ale nigdy nie przygotowywałam ryżu w TM Anusiu dziękuję za przepis
Fajny przepis, taki ryż jest pyszny, moja Mama często taki robiła jak byłam małą dziewczynką i troszku starszą też dzieki za przepis, wyprobuję
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję