Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
8
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 09/07/17
zmieniono dnia: 09/07/17
Składniki
Kluski drożdżowe
- 100 g mleka
- 20 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 szczypty soli
sos pieczarkowy
- 150 g śmietany 18%
- 40 g mąki pszennej
- 60 g cebuli
- 15 g oliwy z oliwek, lub oleju rzepakowego
- 250 g pieczarek, pokrojonych na pół lub w ćwiarki
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki
- 500 g wody
- 1 łyżeczek Koncentratu bulionu TM
- sól
- pieprz czarny, mielony
- 2 łyżeczki Natki pietruszki, posiekana
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1) Do "Blokada naczynia miksującego" wlać mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzać 2min30s/37`C/obr.1.
2) Dodać mąke, jajko i sól, wyrobić 1min 30s/"Ciasto" .
3) Ciasto wyjąć na oprószoną mąką powierzchnię, uformować z niego wałek, odrywać kawałki ciasta, formująć okrągłe bułeczki (ok 6-8 sztuk. Górną i dolną cześć przystawki Varoma lekko natłuścić olejem, ułożyć w nich bułeczki, zachowująć odstęp. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10min. Umyc i oszuszyć naczynie miksujące. - 4) Na pokrywę "Blokada naczynia miksującego" postawić kubek lub miskę, odmierzyć do niego śmietanę i mąkę, wymieszać widelcem i ostawić.
5) Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr. 5.
Cebulę zgarnąć kopyską ze ścianek na dno "Blokada naczynia miksującego" .
6) Dodać oliwę, dusić 2min/120`C/obr.1.
7) Dodać pieczarki, rozdrąbnić 3-4s/obr.4. Składniki zgarnąć kopystka ze ścianek na dno "Blokada naczynia miksującego" .
Dodać masło, dusić 2min/120`C"Obroty wsteczne" /obr.1.
9) Dodać wodę, koncentrat bulionu, sól i pieprz. Nałożyć przystawkę Varoma z kluskami, gotować 20min/Varoma/"Obroty wsteczne" /obr.1.Odstawić przystawkę Varoma.
10) Przez otwór w pokrywie dodać do sosu smietane wymieszaną z mąką i natką pietruszki, nałozyć miarkę, gotować 2min/100`C/"Obroty wsteczne" /obr.2.
11) Kluski podawać na ciepło, polane sosem.
Życzę smacznego
Kluski drożdżowe
Sos pieczarkowy
Porady
Pieczarki muszą być świerze
Kluski można podawać na słotko, z sosem owocowym
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Z przepisu wykorzystałam pomysł na sos pieczarkowy - podawałam go z kopytkami. Wyszedł bardzo smaczny i jak prosty w przygotowaniu! Dziekuję za podzielenie się recepturą
Witam, mam tm 31. Przy ilu stopniach podgrzewać mleko??
Bardzo dobre
Pycha!!! Polecam
W pełni się zgadzam
Bardzo mięciutkie i puszyste bułki na parze.... Łatwy i szybki przepis