thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
2 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Omlet na parze z kalafiorem i serem

  • 20 g sera parmezan
  • 80-100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 10-15 g oleju rzepakowego
  • 200 g różyczka kalafiora
  • 4 jajka
  • 60 g mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu, mielonego
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 500 g wody
  • 1 łyżek Szczypiorku, posiekanego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10. Ser przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę pokrojoną w ćwiartki, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać olej, dusić 2 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać kalafior, pokrojony na kawałki, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
  5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 2 min/120°C/obr. 1. Przełożyć na wkład Varomy wyłożony papierem do pieczenia (pozostawiając boczne otwory wkładu niezakryte), równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Opłukać naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mleko, sól, pieprz i gałkę, wymieszać 10 s/obr. 4. Masę przelać na wkład Varomy z kalafiorem, posypać rozdrobnionym serem, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego wlać wodę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, włożyć wkład Varomy z kalafiorem i masą jajeczną, nałożyć pokrywę przystawki Varoma, gotować na parze 18 min/Varoma/obr. 1. W razie potrzeby wydłużyć czas gotowania o kolejne 3 min/Varoma/obr. 1.
  8. Zdjąć przystawkę Varoma, za pomocą papieru do pieczenia ostrożnie przełożyć omlet na talerz, następnie pokroić na kawałki. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu posypany 1 łyżką szczypiorku, posiekanego z pieczywem oraz świeżymi warzywami.

Porady

Omlet z serem (parmezanem) w jednej porcji (bez dodatków) ma: 284 kcal, 11 g węglowodanów, 20 g białka, 18 g tłuszczu.

Współpraca indywidualna oraz indywidualne jadłospisy na Thermomix: www.dietlicious.pl

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Omlet na parze z kalafiorem i serem

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy