thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
5 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 20/01/14
zmieniono dnia: 01/10/15

Składniki

  • 35 g masła, plus dodatkowa porcja do posmarowania
  • 350 g pieczarek, przekrojonych na połówki
  • 250 g cebuli, ok. 2 sztuki
  • 10 liści kapusty białej, sparzone
  • 2 łyżeczki grzybów suszonych, mielonych
  • 350 g kaszy gryczanej
  • sól, pieprz, przyprawa uniwersalna do smaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
  1. 1.      Cebulę rozdrobnić 3 s/ obr.5

    2.      Dodać 25 g masła i poddusić 3 min/Varoma/obr.1

    3.      Do naczynia wrzucić pieczarki, rozdrobnić 4 s/obr.4. Dodać 10 g masła, 2 łyżeczki suszonych grzybów, posolić do smaku. Dusić 4 min/Varoma/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.1. Przełożyć do innego naczynia.

    4.      Naczynie miksujące umyć. Do koszyczka wsypać kaszę gryczaną i przepłukać pod bieżącą wodą. Do naczynia wlać 700 g wody, włożyć koszyczek z kaszą i zamknąć naczynie. Nałożyć przystawkę do gotowania na parze, na której uprzednio poukładać liście kapusty. Gotować 30 min/Varoma/obr.1

    5.      Ugotowaną kaszę wymieszać z pieczarkami i cebulą. Farsz doprawić wedle uznania i zawijać w liście kapusty. Gołąbki poukładać na dolnej i górnej części przystawki Varoma. Do naczynia dodać wodę (do 1 l). Nałożyć przystawkę i gotować 40 min/Varoma/obr.1

    6.      Gołąbki położyć na liściu kapusty w naczyniu żaroodpornym, obłożyć kawałkami masła, posypać szczyptą soli i zapiekać do momentu przyrumienienia.

     

Porady

Pieczarki można zastąpić suszonymi (wcześniej namoczonymi w wodzie) albo mrożonymi grzybami.

 Gołąbki można podawać także bez wcześniejszego zapiekania – prosto z Varomy polane masłem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Wydrukuj:

Komentarze