Składniki
- 35 g masła, plus dodatkowa porcja do posmarowania
- 350 g pieczarek, przekrojonych na połówki
- 250 g cebuli, ok. 2 sztuki
- 10 liści kapusty białej, sparzone
- 2 łyżeczki grzybów suszonych, mielonych
- 350 g kaszy gryczanej
- sól, pieprz, przyprawa uniwersalna do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Cebulę rozdrobnić 3 s/ obr.5
2. Dodać 25 g masła i poddusić 3 min/Varoma/obr.1
3. Do naczynia wrzucić pieczarki, rozdrobnić 4 s/obr.4. Dodać 10 g masła, 2 łyżeczki suszonych grzybów, posolić do smaku. Dusić 4 min/Varoma/"Obroty wsteczne" /obr.1. Przełożyć do innego naczynia.
4. Naczynie miksujące umyć. Do koszyczka wsypać kaszę gryczaną i przepłukać pod bieżącą wodą. Do naczynia wlać 700 g wody, włożyć koszyczek z kaszą i zamknąć naczynie. Nałożyć przystawkę do gotowania na parze, na której uprzednio poukładać liście kapusty. Gotować 30 min/Varoma/obr.1
5. Ugotowaną kaszę wymieszać z pieczarkami i cebulą. Farsz doprawić wedle uznania i zawijać w liście kapusty. Gołąbki poukładać na dolnej i górnej części przystawki Varoma. Do naczynia dodać wodę (do 1 l). Nałożyć przystawkę i gotować 40 min/Varoma/obr.1
6. Gołąbki położyć na liściu kapusty w naczyniu żaroodpornym, obłożyć kawałkami masła, posypać szczyptą soli i zapiekać do momentu przyrumienienia.
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Porady
Pieczarki można zastąpić suszonymi (wcześniej namoczonymi w wodzie) albo mrożonymi grzybami.
Gołąbki można podawać także bez wcześniejszego zapiekania – prosto z Varomy polane masłem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zapisuję w ulubionych, bo widzę, że będą...
DLA MNIE PYSZNE PONIEWAŻ UWIELBIAM KASZĘ GRYCZANĄ.
Pyszne. Polecam. Latwe w przygotowaniu i zawsze wychodzi
Bardzo fajny i prosty przepis, gołąbki wyszły pyszne, wszystkim smakowały, może wreszcie dzięki nim udało mi sie trochę przełamać wielką miłość do mięsa w rodzinie mojego męża. Ja do przepisu dodałam jeszcze troche kaszy jaglanej, która została mi ze śniadania
Polecam
Gołąbki palce lizać... polecam do wypróbowania
Bardzo smaczna potrawa
Miałam okazję próbować, wyśmienite!!!!
Are you sure to delete this comment ?