thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
--

Składniki

Golabki

  • 10 dosc duzych lisci kapusty wloskiej badz ok. 15-17 malych
  • 150 gramów "serca" kapusty- miekka czesc ze srodka ( nie glab ! )
  • 20 gramów cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 gramów oleju z oliwek
  • 150 gramów rosolu warzywnego badz wody + kostka rosolowa
  • sól, pieprz do smaku
  • 600 gramów wody
  • 2 listki laurowe
  • 170 gramów ugotowanych ziemniakow
  • 170 gramów seròw mieszanych, wg gustu
  • 80 gramów miekkiego chleba lub bulki bez skòrki
  • 1 jajko kurze

Sos

  • 1 cebulka dymka
  • 230 gramów pomidoròw w puszce
  • soli
  • 100 gramów wina białego, wytrawnego
  • 30 gramów oleju z oliwek
  • serek topiony w plasterkach ( liczyc 1 plasterek na 4 golabki)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Odlozyc na bok liscie kapusty, na pòzniej. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc srodek kapusty, cebule, czosnek: 5sek / obr 7. Dodac olej, rosòl, sòl, pieprz: 10min / Varoma / obr 1. Wyjac, zostawic do przestygniecia. W tym czasie do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlac wode ze szczypta soli i listkami laurowymi, ulozyc liscie kapusty w Varomie : 15min / Varoma / obr 1. Wyjac na reczniki kuchenne. Do czystego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc sery ( pokrojone na kawalki) : 4-5 sek / obr 8. Dodac ziemniaki ( pokrojone na kawalki, wczesniej ugotowane i wystudzone), kapuste, wczesniej przygotowana i wystudzona, chleb ( ew. bulke tarta), jajko, sòl, pieprz: 5sek / obr 5, nastepnie: 10sek / Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / obr 3-4. Nadzienie rozlozyc na lisciach kapusty, zawinac na golabki. Ulozyc na blaszke, naczynie zaroodporne.... , dobrze natluszczone oliwa. Sos: do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc cebule: 3sek / obr 7. Dodac pomidory i sòl: 10min / 100° / obr 1. Wylac  sos na golabki, po trochu na kazdy, by starczylo. Polaj winem, olejem, ulozyc 1/4 serka, piec w goracym piekarniku: 180° / ok. 20min. Patrzec, jak rozpusci sie serek.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Golabki.... nadziewane..... inaczej :)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?