Składniki
brzoskwinie w marynacie
- 500 g wody
- 220g cukru
- ¼ szkl octu lub pełna łyżeczka kwasku cytrynowego
- 1/2 łyżeczki soli
suche dodatki do każdego słoika
- po 2 goździki do każdego słoika
- 2 ziarna pieprzu
- 2 ziarna ziela ang
- kilka nasion kminku
- kilka nasion gorczycy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
brzoskwinie umyć, zdjąć skórkę i wypestkować. Jeżeli skórka mocno przylega do owoców, to można spażyć wrzątkiem ( tak jak pomidory)
ułożyć w słoikach i dodać suche dodatki do każdego słoika
Ja dodaję jeszcze po 2-3 owoce dzikiej róży ( przekrojone na połówki i pozbawione „włosków” z środka) – tak robiła moja Babcia
Wszystkie składniki syropu umieścić w naczyniu, gotować 15 min. / 100*C / obr.1 "Obroty wsteczne"
Zalać brzoskwinie, dobrze zakręcić i koniecznie pasteryzować 15 min
brzoskwiń
zalewy
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze